Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Csató József

Gyertyák és mécsesek

Az ősz a betakarítás és az emlékezés időszaka. Október végén, november elején elhunyt családtagjainkra, rokonainkra, barátainkra és ismerőseinkre emlékezünk. Megélénkülnek az egész országban a temetők. Mindenki igyekszik rendbe tenni, széppé varázsolni nyughelyeiket. Általában ilyenkor még jó az idő, bár volt már olyan, hogy a november elejei fagyok rozsdabarna színűvé tették a fehér krizantémokat.

Mindenszentekkor és a halottak napján meggyújtjuk a mécseseket és a gyertyákat. Az esti szürkületben szépen villóznak a fények. Az egyik kialszik, a másik pedig lángra lobban. Messzire világítanak. Nagyon szép a látvány ilyenkor.

Főhajtással emlékezünk elhunyt szeretteinkre, akik már az égi ösvényeken járnak és várnak bennünket, mert sajnos az élet véges.  De emlékezni azoknak kell, akik még bírják az életet.

Gyermekkoromban szüleimmel, testvéreimmel együtt nagyon szerettem kimenni a balatonszárszói temetőbe. Akkor még nem érintett meg engem az elmúlás fagyos szele. Ahogyan idősebb lesz az ember, már egészen másképpen látja az örök körforgást.

Élet és halál, két egymástól elválaszthatatlan lét. Születünk és meghalunk, ez az élet rendje. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy meddig élvezhetjük a földi létet. Ugyanis akit hosszú élettel ajándékoz meg a sors, sokkal többet tud tenni országáért, családjáért és saját magáért.

Az őszi villódzó fényekben, a gyertyák és a mécsesek folyamatos meggyújtásával most az időközben elveszített rokonainkra, barátainkra  emlékezünk! Minden gyertya és mécses egy-egy életet jelképez. Azt, hogy nem feledhetjük, és nem felejtjük el őket. Emlékük itt él a szívünkben.♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©