Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Vértessy Hugyi Mihály

Az üres helyek követője

Látomásában a lelki visszavonulás árnyai vonták körbe a testeket. Az éjszakák gyönyörű testű nőket varázsoltak köré, akik kihívóan kínálták magukat, de a fiú szíve körül bezárult egy burok, és ez a burok nem engedett a látomásnak. Két évtizede már, hogy történt. A lány, aki barát volt, szerető szívből lett barát, messzire ment. Mai napig ott maradt a fiú szívében. Számára eltörpült a messzeség. Egy hívó szóra várt, de nem jött. Csak a remény maradt meg a mai napig. Szomorúság gyötörte, mert tudta, hogy ő bántotta meg azt a szerető szívet, amely szív neki áldozta volna dobbanásait. Elhanyagolta, és csak a bajaival kereste társaságát. Gyáva volt ezt sokáig bevallani. Némán hagyta elmenni. Lehet, egy szavába került volna, és a barátság megmaradt volna.

 Ez jó lett volna!? – kérdezi. Mi volt az egészben a vonzó? Az a tíz év, amíg ismerték egymást? Amíg a szív vonzódott a szívhez, vagy a lélek vonzódott a lélekhez? Az utóbbi volt, ami életben tartotta kapcsolatukat. Őszintén elmondtak egymásnak mindent. A kapcsolataikat, örömeiket és bánatukat egyaránt. A lány a kapcsolataiból még a hálószobai dolgait is. A fiú csak jóval később eszmélt rá, hogy nagy fantáziája van a lánynak. Valószínűleg nem is úgy történtek a hálószobai dolgok, ahogy elmesélte a fiúnak. Ilyenkor ágyba bújtak, és kipróbálták a meg nem történt dolgokat, amiket a lány elképzelt. Ilyenkor találkozott újra a szív a szívvel. Mert őszinte volt együttlétük, és ekkor újra szerették egymást.

Most, az idő távlatából visszagondolva, nem csak barátság volt kettőjük kapcsolata. Hanem egy furcsa szerelem. Vagy szeretet? A szerelem, amiből barátság lett, egy idő után szerelem-barátság alakult ki. Bizonyára egyikük sem vette észre, de érezték, újra nagyon közel kerültek egymáshoz. Amikor a fiú megházasodott, szívét már láthatatlan burok vette körül. Kizárt belőle mindenkit. Már másik nem nem tudta megközelíteni. Feleségét sem szerelemből vette el. De bízott abban, hogy meg fogja szeretni. Nem sikerült. Csak megszokta. Lelke izzadva várta az éjszakákat. Ezek az egyedüllétek hozták meg számára a napi robot után a csendes megnyugvást. A békét és a szerelmes csendet. Ilyenkor mélyen a szívébe zárva beszélt és emlékezett. A burok egyre erősebbé vált. A napi fáradság és a jótékony gondok lassan a lányt is kirekesztették szívéből, és csak ritkán közelítette meg önmagát. Már nem álmodott csendes éjszakákat. Amikor lefeküdt, mély álomba zuhant. Már nem üldözték, és nem fogta a kezét senkinek. Üres éjszakák voltak ezek. Nem várta az estet, hogy a sötétség eltakarja azt, amit még ő is röstell. A romantikus lelkület is beágyazódott a szívébe. Ahonnan ezek után se ki, se be nem juthatott semmi és senki a külvilágból.

Ezt a romantikus világát el is akarta felejteni. Ebben az eldurvult és felgyorsult világban csak hátrányok érték állandóan. Kinevették és kigúnyolták a háta mögött ezen nézetei miatt. „Lelkizni” ma már nem szabad. Könyörtelenül át kell gázolni mindenkin, gondolta néha. Ilyenkor rettent meg. „Hát engem is átnevelt a világ! Ez nem lehet igaz. Én nem tudok ilyen lenni. Nem hagyhatom magam!”– Zsörtölődött magában. De bizony hagyta. Hagyta majd húsz éven át. Egyetlen mentsvára volt, hogy vele született tudatból egészséges életet élt. Fizikailag is, amit nagyon fontosnak tartott. Karban kell tartani a testet is ahhoz, hogy a lelket megmentsük a káros külső hatásoktól. Jó keresztény lévén ez erkölcs világi megnyilvánulását nagyon fontosnak tartotta. Reményeit nem vesztette el. Azért álmaiban és elalvás előtt sokszor visszatért az az asszony, akit ő kislányként ismert. Aki az egyik levelében azt írta – mert néha levelet is váltottak –, „Már nem az vagyok, akit te szerettél, és ez nekem fáj a legjobban”.

Gyermekkori álmát akarta megvalósítani. Nagyon szerette a könyveket. Valamikor elsőnek tanult meg olvasni az osztályban, és a könyvek tömegét hordta haza a könyvtárból. Olvasott reggel. Olvasott este petróleum lámpa fényében. Ha ráért, könyv volt a kezében. „A könyv megvéd mindentől és mindenkitől. Menedék ebből a világból egy másikba. Más világokba. A könyvekben nem lehet csalódni.” Ha csalódások érték, még mélyebben merült el könyveiben. Gyermekkorában egy könyvtárat álmodott magának, és lett is. Szíve körül a burok vékonyodni kezdett. Olyan, mintha arra várna, hogy jöjjön valaki, aki majd feltöri ezt a burkot, és mint egy üvegburok, ha ütés éri, apró darabjaira hullik.

Egy tiszta és évek óta érintetlen szív kerül majd a világgal szemben. Meg tud-e evvel a világgal birkózni, vagy elvérzik e küzdelemben? Veszélyes játszma ez ennek a gyenge szívnek. Inkább küzdelem életre, halálra. Ha a szív győzne, akkor megváltozna ez a világ. Erre sajnos kevés a remény. A világ olyan, amilyen. Emberek élnek benne. Olyan emberek, akik éreznek. Ki így, ki úgy. Vagy érzik Istent, vagy nem. De legtöbben csak álmaikban szeretnek, amikor elpihennek az egész napi fáradságukban, hogy reggelre még fáradtabban ébredjenek. Ha felébrednek egyáltalán.

A kérdés már csak az, hogy mi lesz akkor, ha nem a szív győz?!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©