Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Valkó Péter

Foci

A budapesti nyolcadik kerületi Rákóczi térnél laktunk. Úgy tizenhárom-tizennégy éves koromban a haverokkal sokat fociztunk a téren; két nagyobb faág vagy kő volt a kapu. Négy főből álltak a csapatok, mi osztálytársak voltunk, az ellenfél pedig odaverődött srácokból állt.

Mikor öt-egyre vezettünk, ránk kiabált egy férfi a padról:

– Hagyjátok a másik csapatot nyerni, pofátlanul, túl erőszakosan játszotok. Két fiam van ellenetek, és két osztálytársuk.

– De hát jobbak vagyunk! Majd legközebb!

Az üvöltöző férfi megnyugodva visszaült az izgalmas meccset nézni.

Véletlenül, mikor a kapujukra rúgtam, az igazi focilabda túlment a pályavonalon, és a férfit találtam el, mire ő felugrott, odarohant hozzám, egy hatalmas pofont adott. Legnagyobb meglepetésemre ott termett apám, akiről nem is tudtam, hogy ott van.

A hátam mögötti árnyékból felugrott, és úgy szájon vágta az engem megpofozott férfit, hogy elesett, és mentők vitték el. Apámat meg a rendőrök.

– Miért ütötte meg Kovács Lajost? – kérdezte a bíró édesapámat.

– Mert pofonvágta a fiamat, aki véletlenül fejbe rúgta labdával.

– Ez igaz? –  fordult Kovács Lajos felé a bíró.

– Igen, és meg is érdemelte!

–  De hát maga egy felnőtt férfi, egy kisgyereket hogy pofozhat meg?

– Igen, tényleg megpofoztam – fordult énfelém, majd a bíró felé a kórházból kiengedett sérült férfi. – Nagyon haragudtam rájuk, erőszakosan játszottak legyőzték a fiaimat, plusz a labda eltalálta a fejemet. Hirtelen természetű vagyok, ezért is rúgtak ki az állásaimból. Nagyon szégyellem magam.

– Álljanak fel! Mindkét fél bocsánatot kér a másiktól! Megértették?! S te fiam – fordult felém a bíró –, tanuld meg kezelni a labdát. Én is fociztam, de bajt sohasem csináltam. Elmehetnek!

A kölcsönös bocsánatkérés megtörtént, majd apám meghívta őt és engem a sarki eszpresszóba.

Elválaszthatatlan jó barátok lettek. Kiderült, a közeli Bacsó Béla utcai általános iskolába jártak mindketten, igaz, nem egy osztályba.

Én viszont sohasem fociztam többé.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©