Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kelemen Bata Mária

Karantén idején

Kínában felszínre tört a pandémia. Napi szinten hallottunk róla. El sem tudtuk akkor még képzelni, mit hoz magával, és mit hagy maga után.

A járvány „előszobájában” szomorú sorscsapás ért. Elvestettem életem párját. Ezt még tetézte, hogy a végtelen lelki fájdalmam közepette kaptam egy nagyfokú ideggyulladást csípőmtől a térdemig. Ágynyugalomra lettem ítélve.

Időközben Magyarországra is befurakodott a rettegett kór. „Maradj otthon!” – hallottuk mindenhol. Nekem ezt nem volt nehéz betartani. A családom látott el teljes mértékben.

Mire kilábaltam az ideggyulladásból, megjelent a harmadik hullám. Újabb karantén, ami elviselhető volt számomra. Hiszen van internet, televízió, telefon. Amit viszont nehéz volt átélni: a gyermekemet covid osztályra helyezték. Kemény négy hónapot töltött ott, nem kívánom senkinek sem! Amikor már csordultig telt a lelke szomorúsággal, úgy próbált rajta segíteni, hogy mesélt nekem. Nem egy esetben potyogtak a könnyeim. Pedig nem is ismertem a szóban forgó embereket.  

Sajnos, folytatódott megpróbáltatás számomra. Először a vejemre, utána rám, majd a lányomra rakott az élet „coronát!” De nem aranyból, hanem vírusból! Köszönet a jó Istennek, enyhébb lefolyású volt. Itthon vészeltük át. Csak reménykedni tudok, hogy nem lesz több ilyen sok bánattal, fájdalommal teli évem, mint 2020.

Mindenképpen új élet kezdődött. Még nem tudni, rossz vagy jó, nehéz vagy könnyű. Egy biztos: el kell fogadni, ha tovább akarom életem fonalát gombolyítani.

Nekem személy szerint hiányoznak a meghitt hangulatú irodalmi délutánok, kiállítások, színházi előadások.

Lassan visszaáll az élet. De ugyanolyan soha nem lesz, mint a járvány előtt, mert elveszítettem a férjemet, több barátot, ismerőst.

Emléküket örökké szívemben őrzöm.  


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©