Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Benke Mária

Ihlet és/vagy munka

(Ihlet – kedv, kedvtelenség?)

Ihlet – azt gondolom, mindenhez kell, alkotáshoz, pénzkereső munkához, háztartási, kertészeti, és még sorolhatnám mennyi féle dologhoz…

Ha nincs ihletünk, kedvünk, akkor tanácstalanul állunk, hogy ezt is, azt is kellene csinálni, de nem megy…

Az ihletet befolyásolja ezernyi dolog, időjárás, velünk történt jó-rossz esemény, és vég nélkül sorolhatnám.

Ha reggel napsütésre ébredek, kimegyek a kertbe és jókedvűen kezdek munkálkodni, majd ez is, az is eszembe jut, ami írásra késztet. Bejövök és írni kezdek, mikor mit? – mesét, prózát, verset, amire jön az ihlet.

Sokszor jártam már úgy, hogy csodás dolgok jöttek a fejemben, de nem hagytam  abba az éppen akkori tevékenységet, mire befejeztem, elszállt a korábbi ihlet.

Tapasztalatom szerint az ihlet egy külön „égi” csatornán jön, vagy nem jön.

Mikor még dolgoztam, munkába menet megterveztem a napomat, és lehetőség szerint úgy is csináltam, szárnyalt a munkakedvem, haladt az is, amit éppen dolgoztam. Ha borongós volt a kedvem, például fájt valamim, nehezemre esett minden. Ilyenkor elmentem egy kávét inni, találkoztam munkatársakkal, néhány szót váltottunk, és már elszállt a rossz hangulatom.

Az ihletet nagyon befolyásolja a közérzetünk, hangulatunk.

Megannyi írás bizonyítja, hogy mi született egy élményből, emlékből, vagy csak ihletet kaptam, és egy fikció született belőle.

Nagyon szeretek írni, többszöri visszaigazolást kaptam, hogy jók az írásaim, de ihlet nélkül nincs semmiféle írás, mert az enervált ember nem szívesen ül a gépe mellé.

Most, hogy ilyen sokáig szenvedtünk a világjárványtól és még beoltottan is lehetünk betegek, bezártság, monotónia volt-van, azt hinné az ember, hogy sokkal több alkotás születik.

Ez egyéni, ha nincs ihlet, akkor nincs alkotás sem.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©