Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Varjasi Béla

Barátság

Gyerekkori barátom az utcánk végénél lakott.  Gyakran együtt jártunk suliba, nyolc évig egy padban ültünk, csavarogtunk, kutyát sétáltattunk, átjárt hozzánk, én is gyakorta hozzájuk. A középiskola folytán más utakon jártunk. Később egy másik barátommal voltunk így sülve-főve együtt. Nekem az is volt az elképzelésem, hogy csak így lehet igazi egy barátság.

Munkám során, a járatomban azóta sok mást is tapasztaltam. Van egy idős nyugdíjasom, aki falubeli barátjával a negyvenes években jött Pestre munkát keresni. A barátja ötvenhatban disszidált Kanadába, de a barátságuk azóta is tart. Rendszeresen leveleznek, néha telefonon is beszélnek. Minden évben küld neki kalendáriumot, könyveket. Az ottani pedig nagyon szép képeslapokat küld csodás helyekről. Ha egy hónapig nem kap üzenetet, már keres, hogy mi lehet a barátjával? Tehát így is lehet barátságot ápolni.

A bibliai példabeszéd sokat beszél a barátságról. Különbséget próbál tenni igaz és álbarátság között. „Mindenkor szeret az igaz barát, testvérül születik a nyomorúság idején.”

Valóban, egy igazi barát a nehézségek idején sem tűnik el, hanem támogatásról, segítségről próbál gondoskodni. Manapság ilyen barátról ritkán lehet hallani.  Többnyire inkább a nagyvilág hírei között, az állatvilágban hallani rendkívüli barátságok kialakulásáról különböző állatfajok között. Legutóbb egy megmentett kolibri és egy kutya és gazdája közötti elválaszthatatlan barátságot mutatott a híradó.

A Példabeszédek könyve azt is írja: akinek sok barátja van, az széttöretik. Valóban, igazi bizalmas barát nem lehet számtalan. Olyannak kell lennie, akinek mindent elmondhatok, megoszthatom vele titkaim, legmélyebb érzéseim, vágyaim. Nem kell attól félni, hogy kinevet, vagy másnap visszahallom valakitől.

A Példabeszédek 14:20. azt mondja, hogy a gazdagnak sok a barátja. Vajon meddig? Rendszerint addig, amíg tart a vagyon. Elfogy a pénz, lemorzsolódnak az álbarátok is. Mert az ilyen csak érdekszövetséget jelent. Ebből adódnak néha a disco-balesetek is, amik sajnos szomorú végkifejletet eredményeznek sok gyanútlan fiatalnak.

Szintén érdekbarátságnak nevezhető az is, amikor valakivel társadalmi pozíciója, vagy befolyásos helyzete, kapcsolatai miatt próbálnak barátkozni.

A mai rohanó világ eléggé átértékeli a baráti kapcsolatokat, de mindenkor az érintett feleken múlik, milyen minőségűvé és tartalmúvá válik egy baráti kapcsolat.


♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©