Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Kovács László

Írás és nyoma

Rég elfelejtett fényképeket rendezgettem a minap, amelyek egy cipősdoboz nagyságú faládikában az egyik szekrény rejtett zugából kerültek elő. Már teljesen kiment a fejemből a létezésük. Egymás hegyén-hátán, összetapadva hevert benne több száz régi színes, fekete-fehér, részben megsárgult és töredezett szélű, különféle méretű és témájú kép. A kifakult, életlen és érdektelen fotókat akartam elkülöníteni és kidobni, a jókat, szép emlékeket megtartani és albumban rendszerezni.

Már a szortírozás vége felé tartottam, amikor egy kopottas 9 x 12-es méretű fekete-fehér kép hívta fel magára a figyelmemet. Rajta a cigarettázó Sinka Istvánról egy pillanatfelvétel. A kép felületét láthatóan és tapinthatóan valamiféle átnyomódott kézírás betűi tették érdessé.

Ejnye, mondom magamban, fordítsuk csak meg! A várakozással ellentétben a hátoldal nem fehér volt, hanem egy másik fénykép tapadt hozzá. Ezen pedig Németh László fiatalkori portréja nézett volna rám, ha az írót a fotós éppen nem egy könyv dedikálása közben kapta volna lencsevégre. Az író világos öltönyben, sötét nyakkendőben. És ennek a képnek a felülete is kitapinthatóan érdes volt!

Ekkor kezdett már derengeni, hogy egyszer régen úgy kaptam ezeket a képeket. Azt hittem, elkallódtak. Óvatosan szétválasztottam őket, és ekkor előtűnt egyik régi kedves tanár kollégám kézírása, aki 1981-ben, amikor nyugdíjba ment, ajándékozta nekem ezeket a felvételeket. Ő ugyanis 1943-ban, frissen végzett tanárként jelen volt a népi írók szárszói találkozóján. Köztük volt, beszélgetett velük, és lefényképezte őket.

Ahogy elmélázva nézegettem és forgattam a két képet, felidéződött bennem a jelenet, ahogy előveszi a két fotót a táskájából a tanári szobában, kézbe veszi a golyóstollát, és nekiül erőteljes, lendületes szép centis betűkkel rávésni a hátoldalra: „Szeretettel K. L. kartársamnak saját felvételemet. Balatonszárszó, 1943. aug. hó. (Németh László író) Ny. István, Bp. 1981. március 19.”

A másik képen az inas-eres kezében cigarettát tartó, távolba néző, ráncolt homlokú Sinka István panyókára vetett zakóban, kigombolt ingnyakkal, széles bőrövvel a derekán. A másik kép hátoldalán hasonló szöveg, Sinka István nevével.

Megilletődötten köszöntem meg a képeket. Ugyanakkor csodálkoztam is, miért válik meg e becses és ritka emlékektől, sőt vaskos írással „tönkreteszi” az ajándékokat. Hiszen a betűk átnyomódtak a képeken.

Ő tréfás komolyan válaszolt:

– Semmi baj, barátocskám. Ha már ír az ember, hagyjon is nyomot vele!

Kedves Pista bátyám, ki már Odafent vagy. Semmi baj a jótanács első felével. Csak hát, a nyom…

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©