Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Szakáli Anna

VÉDTELENÜL

Ambrus Judith könyve

Ambrus Judit, írói nevén Ambrus Judith született 1958-ban. Balatonlellén élő író, újságíró. Negyedik novellás kötete sokat mondó, és kissé rejtélyes címe: Védtelenül. A könyv borítója a szintén Balatonlellén élő Stotz Mihály grafikus alkotása, aki nem először készített Judith könyveihez grafikát. A különös, ködbe, távlatokba vesző táj tükrözi és kifejezi a könyv tartalmát, amennyiben a tájékozódás nehezen megy a ködös, átláthatatlan élet-utakon is. Az egyik fülszövegen Laczkó András balatonlellei író, irodalomkritikus jegyzete olvasható, a másik fülszövegen Ambrus Judithról ismerhetünk meg adatokat. A megjelenés támogatói és segítői között meg kell említeni Béres László, Ottófi Klára nevét. A kötet hátsó borítóján Szakáli Anna zamárdi írónő ajánlása olvasható.

A könyv kilenc novellát tartalmaz kisebb terjedelemben. A párbeszéd és a szöveg általában kiegyenlítetten szerkesztett, néhol a párbeszéd javára billen a mérleg, és a párbeszéd közben lépnek be újabb szereplők a történetbe. (A három csapás) A cselekmények mozgalmasak, amint ezt Judith korábbi könyveinek olvasásakor is megtapasztalhattuk.

A kilenc novella egymástól független élettörténetet mutat be, szereplői egy dologban azonos tulajdonságot mutatnak: elvesznek abban a bizonyos ködben, amely a sors kifürkészhetetlen, előre nem látható útjait is jelképezi. Ez az, ami az ember védtelenségét magába rejti, és ezen az úton vagy önszántukból, vagy más emberek hibájából, tévedéséből, a környezet negatív hatásából adódóan védtelenné válhatnak. Ám történeteik olvasása közben, amíg a szereplők cselekedetei pozitív vagy negatív hatást képesek kiváltani belőlünk, rádöbbenünk, hogy mai létünkben, társadalmi gondjaink özönében olyan szemlélődésre, önvizsgálatra irányítja legbelsőbb énünket, amely szembesítés számon kéri a méltánytalan bánásmód, a kiszolgáltatottság és a meg nem értés hálójában veszkődő emberek létjogosultságát. A könyv szereplői akár mi is lehetnénk, akikkel megeshetnének bizonyos dolgok, több esetben a pénz révületében és mindenhatóságában vergődve.

A cím nagyon pontos és találó, hiszen az ember tele van gátlásokkal, időnként haraggal, néha gyűlölettel, és ölni is képes, habár éppen ő szorulna védelemre. A sors mindenbe beleszól, akarjuk, nem akarjuk (Amikor Valentina elmegy). Felrúg mély emberi érzéseket, kapcsolatot, gyermeki szeretetet, védtelenné téve a gondoskodásra szoruló kicsiket.

A mindennapi létezés meghatározó eleme, a pénz is nagy szerepet játszik életünkben, és annak előteremtése, megtartása már a társadalmi elvárásoknak megfelelő egyéniséget, felelősségteljes magatartást kíván (Védtelenül).

Fölemelő és taszító embertelenségig nyúlik annak a skálának a mutatója, amit a szerző fölvonultat (Bújócska, Öt szál fehér ibolya, Fürdő a pusztán) novelláiban. A kiszolgáltatott ember a természeti és társadalmi törvényekkel birkózik, néha a tehetetlenség csapdájába esve (A virágok újra nyílnak). Ez a történet az egyik legmegkapóbb apa, anya, lánya viszonyt mutatja be.

Különlegessége a novelláknak a valós helyszínek és helynevek szerepeltetése, így akár igaz történetekként élhetjük meg az olvasottakat. Az egyik nagyon izgalmas történet két valamikori SS tiszt találkozása, a túlélő személy bosszúja (Fürdő a pusztán). Hogy miben fürdik, azaz mártózik meg a két obsitos, vérben vagy vízben, az izgalmas fordulattal a novella végére kiderül.

A címet adó (Védtelenül) novella már az embertelen pénz-előteremtés módját dolgozza fel. Sajnos az a vágyunk, hogy a bűnösök felismerjék cselekedeteik helytelenségét, nyilvánvalóan intelligencia hiány miatt, elmarad. A Három csapás szinte egy egész életutat követ végig. A testi hibával született Tibit a sors visszarángatja egy olyan helyzetbe, ami életének a kezdeti szakaszához nagyon hasonlít. Nehezen dönthetjük el, hogy a három csapás inkább a személyes sorsban, vagy a jog által megfogalmazott, kiszabott büntetés minőségében keresendő.

Hogy mennyire bölcselkedő, vagy mennyire csak a történeteket elmesélő fejezetek sorakoznak Ambrus Judith könyvében, ennek eldöntését az olvasóra bízza a szerző, amint azt is nekünk kell eldöntenünk, hogy valóban védtelenek vagyunk-e, vagy van remény a változásra, fejlődésre, amikor majd megértjük, elfogadjuk és segítjük embertársainkat, ahelyett, hogy egymásnak esnénk.

(Ambrus Judith: Védtelenül. Kilenc történet. Balatonlelle, 2020, 130 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©