Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Bornemisza Attila

HONVÁGY EGY ŐSZ UTÁN

Ország György könyve

Ország György író nemzetféltése és magyarsága mindig jó példával szolgálnak és szolgáltak. Mondom ezt, amikor újabb könyvét olvasom és akjánlom az olvasónak, a könyv szerkezetének elolvasása után!

Miért is fontos, hogy tudjunk a nagy magyar történelmi eseményekről? Miért is kell filmekben, könyvekben emlékezni arra, hogy mára ez a kicsi ország (ami valamikor európai nagyhatalomnak számított), egyedül is képes volt többször is szembeszállni a nagy és gonosz hatalmakkal, diktatúrákkal szemben, és ezeréves történelmében mindig megmaradt és megtartotta magyarságát, noha „szétszóródott, kiirtották a nép nagy részét (a tatárok, törökök, szovjetek) és mégis fennmaradt”, és büszkén kimondhatjuk, mi magyarok vagyunk! És a világban tizenhét millió honfitársunk él. Nagyon fontosak az emberi, eszmei és esztétikai törvényeink, amelyekben a pusztító hatalmak ellen, némi tűrés után is képesek voltunk felemelni a fejünket és lázadásunkkal példát mutattunk a világnak, ahogy tettük az ezerkilencszázötvenhatos forradalomban is. Vagy nevezzük népfelkelésnek.

Ország György e könyvében egy szeletke részt mutat be a dicsőséges napokból, ahol kiderül majd, hogy a legiszonyatosabb diktatúra megdöntésének kudarca mellett, fegyver és gránátok robbanások között, tankok masírozása mellett is embernek kell maradni!  És ez a könyv tanulsága is. Az egész világon máig is büszkén kell emlegetnünk ezt az elszántságot és ezt a hatalmas összefogást, amit akkor a magyar nép cselekedett. Idézem a szerző könyvének részletét, ami elmondja azt az érzést, amikor a lövések között a remény és a szabadság felhangzó rügyei feléledtek:

„Kint öldöklő harcok folytak, melynek sátáni zaja átjárta az utcákat, házakat, szobákat. Bizonyára a tágas nappaliba is fegyverropogás hallatszott, de a törékeny idős hölgy a zongorával szövetkezve vette fel a harcot a békétlenséggel. Harmóniával a diszharmónia ellen. Zongorájából csengve szálltak Liszt Ferenc szerelmi álmai. A hangszer politúrozott felhajtott teteje tükröt tartott a lőporfüstös ördögi öldöklésnek. Választási lehetőséget kínálva a szerelmi álom és az értelmetlen halál közt. Mintha Isten és a Sátán harca történne a billentyűk tiszta zengése, valamint a fegyverropogás elegyében. Morális harc fegyver és hangszer, élet és halál közt. Egy repesztől kitört a nappali ablaka. Gyuri és Éva felnézve azonosította a pusztítás helyét, majd még szorosabban, szinte fájóan markolták a géppisztolyukat tüzelés közben. Egymásra sem mertek nézni. A kicsordult könnyek elapadtak, mikor a sérült ablakon egy  Liszt-szimfónia szállt fel  az ég felé.”

A könyv esztétikuma és elbeszélő jellege nagyon szuggesztív, és ajánlható mindenkinek történelmi szemléletünk kialakítására és történelmünk megismerésére is. Fontos tudni a magyar történelem ezer szállal beszőtt fénysugaras históriáit, mert a cselekvő ember csak így értheti meg azt, ami ma zajlik a világban és közelebbről Európában. Fontos könyvet írt Ország György, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de esztétikai kicsengéseiben benne él a nép szelleme, akarása és jövője is. Megmutatja azt, hogy egy népet nem lehet semmibe venni, és előbb-utóbb véget vet a diktatúrának.

Ilyen gondolatokkal tudom ajánlani ezt a nagyszerű kötetet mindenkinek okulására, hogy a magyar történelem tudása az irodalma mellett a legfontosabb jövőt építő tény.

(Ország György: Honvágy egy ősz után. ’56-os regény. Cserhát Művész Társaság kiadó, 2017, 208 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©