Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Tóth Ágnes

A csend ereje

Azt gondolnánk, hogy könnyű csendet találni. Igen! Találni. A belső gondolatainkat is nehéz lapátra tenni, elcsitítani. Hát még a külső zajt! A csend megfoghatatlan. A csend talán összegzése mindennek. Napközben nehéz megtalálni. Néha úgy vélem, az éj kiváltsága. De az sem fedi a valóságot. A csendben ott van a zene, az élet. Mert csend nélkül nincs hang. Ha nem találjuk meg a csendünket, az idő fogja kikövetelni magának. Mert a csendben hallgat az elme, és önmagad is meghallod. Teremteni tudunk.

Félre kell tenni a figyelemelterelő tényezőket. Mennyivel másabb egy imát elmondani a csendben! Teréz anyának van erről egy szép gondolata: „A csend gyümölcse az ima, az ima gyümölcse a hit, a hit gyümölcse a szeretet, a szeretet gyümölcse a szolgálat, a szolgálat gyümölcse pedig az béke.”

Csak megtapasztalni tudod és megélni. Stresszes és zajos világban élünk, ami minden betegség forrása. Még nyaralni is olyan helyekre megyünk, ahol tömeg van. Néha bizony ki kell kapcsolni a TV-t, mobilt. Néha ott kell hagyni a takarítást, mosogatást, és befogadni a csendet. Erőt adnak ezek a percek, órák, mikor ki tudjuk zárni a külvilágot. De a csend, mint egy sikoly, mint egy felkiáltó jel, lehet figyelmeztetés is. Ezt érzi az ember.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©