Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Veres Tamás

Csak azért is Jézuska!

A grafitszürke sírkövön a fél éve még ébenfeketén fénylő felirat kezdett matt lenni. A kisebbik fiú ott állt előtte. Sapkáját a tomboló hóeséssel nem törődve levette. Úgy tanították, hogy a temetőben levesszük a fejfedőt. Megadjuk a tiszteletet a halottaknak. Hajában egyre sűrűbben jelentek meg az ősz szálak. Ő maga se tudta, hogy jót tesz a fizimiskájának, ha a fejére hull a hó, vagy épp ellenkezőleg.

Szenteste volt. Minden december huszonnegyedikét a szüleinél töltötte idáig. Harminchét éven át. Most nem ment. Üres a ház. Az apja itt fekszik előtte, kb. 180–200 centiméterrel a talaj alatt. Az anyja elköltözött az üres házból. Ő itt áll szenteste délelőtt a temetőben, és már nem érzi ünnepnek az ünnepet. Egy ünnep se lesz már ugyanolyan. Magában beszél. A sírkőnek, a feliratnak, a halott apjának.

– Az anyám és a bátyám el akarják adni a házat. Azt a házat, amit te építettél az apáddal! Amelyben ötven évig éltél! Amelynek a kertjét ötven éven át művelted! Csak úgy el akarják adni! Én nem akarom eladni! Most én művelem a kertet, de nem győzöm! Nem győzök a szomszéd városból átjárkálni! Pedig bőven hozott termést, annak ellenére, hogy idén hatalmas aszály volt! Mintha fentről vigyáztál volna rá! Mintha onnan is művelted volna! Olyan üres az a ház nélküled!

Az unokáidnak is hiányzol. A kicsi még csak másfél éves, de folyton kérdezgeti, hol vagy. Van rólad pár videófelvételem! Sűrűn meg fogom neki mutogatni, hogy soha ne felejtsen el! Most én tartom rendben a nagyapám és a nagyanyám sírját. A te szüleidét. A bátyám, aki csak egyszer ment ki oda, mióta meghaltál, még be is szólt, hogy miért csak egy szál szegfű van a vázákban! Magamat kell megvédenem tőle, mert te már nem vagy itt, hogy megvédj! Hiányzol!

Megsimogatta a sírkövet, és gondterhelten kisétált a temetőkapun. A hó a temető homokos talajával elegyedve sárrá vált. Egyre csúszósabb és ragadósabb lett. Mindössze száz métert kellett megtenni a sír és a temetőkapu között, de az utcára lépve le kellett takarítania a cipőjét. A főutcán, ahol a temető fogadta magába az élettől megfáradt, lelküktől megszabadult testeket, az autók első lökhárítói szinte az előttük haladó gépjárművek féklámpáihoz értek. A kisvárosban, ahol felnőtt és ahová temetkezik a család, még soha nem látott ennyi járművet. Egy részük próbált pontot tenni a célegyenesbe fordult karácsonyi bevásárlás végére, a többiek a rokonokhoz siettek, hogy együtt tölthessék az ünnepet.

A kisebbik fiú tudta, hogy délután teljes csend honol az egész városon. A mindenféle színekben pompázó karácsonyfák alatt megszaporodnak az ajándékok. Eszébe jutott a tizedik karácsonya, amikor apja már nem tudta kivárni, hogy még mindig nem megy a gyermeke a fához megnézni az ajándékokat, és azt mondta, látott egy gyereket az utcáról benézni az ablakon, de elzavarta onnan.

Megkapta az akkori ajándékát. Egy lemezes alapú autópálya volt három felhúzható kisautóval. A nyolcvanas évek szocialista iparának egyik műremeke. A szülők boldogok voltak, ahogy a fiuk kicsomagolta az ajándékokat. Örült az új játéknak, de durcásan fordult az apja felé.

– Láttál egy gyereket és elzavartad? Te elzavartad a fa mellől a Jézuskát? Lehet, hogy több ajándékot is hozott volna!

A szigorú természetű apa ingerülten vágta hozzá a szavait a hálátlan kölyökhöz:

– Nincs Jézuska! Tőlünk, a szüleidtől kapod karácsonykor az ajándékokat!

A gyerek apró kis kegyes karácsonyi hazugságokra épült ünnepi világa egy pillanat alatt omlott össze.

A kisebbik fiú hátranézett a sír felé, ahonnan az imént kisétált, és üzent még gondolatban valamit az apjának.

– A másfél éves kislányom várja a Jézuskát! És amíg én élek, hozzá minden karácsonykor eljön! Nem zavarja el senki! Most hazamegyek hozzá, mert látni akarom a boldogságot az arcán, amellyel engem is boldoggá tesz, amikor kicsomagolja az ajándékait!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©