Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Nagy Zsigmond

Zokni

Halálra ítélten, öklömnyi, remegő szőrcsomóként került hozzánk.

Egyik reggel anyám ellopott, félig összerágott zoknijából kukucskált kifelé, ezért Zokni lett a neve. Hamar rájött, hogy apró termete nem túl elrettentő, ezért öblös hangjával „fedezékből”, a ház sarkához húzódva késztette menekülésre a postást, s aztán emelt fővel, büszkén kocogott elő karikalábain. Órákig játszogatott a labdájával, magasra dobta, majd elgurította.

A tyúkokat ugyanilyen finoman terelgette vissza a baromfiudvarra, vagy óvatosan a földre nyomta őket, míg odaértünk.

Minden családtagnak külön „tiszteletkör” járt, ha hazaérkezett. Ilyenkor hatalmasakat szökkent, és képes volt ragadós puszikat nyomni az ember arcára. A vendégek közül csak a halk szavú, derűs lényeket fogadta el. A többiekre mély hangon rámordult, vagy egyszerűen hátat fordított nekik.

Egy alkalommal megsértettem, durván rászóltam. Másnap elmaradt a szokásos tiszteletkör, nekem is hátat fordított, és mogorván nézett rám. Hűséges kutyaszeme csak akkor derült föl, amikor megkapta a bocsánatkérő simogatást.

Imádott kocsikázni is, ócska Trabantunk hátsó üléséről figyelte a világot, és izgatottan fedezte fel az ismeretlen, új illatokat.

Új szokásai közé tartozott, hogy a ház külső ajtaját egy finom mozdulattal kinyissa, vagy ha a vonalas telefon csengett, nyüszítve rohanjon anyámhoz, aki épp a kertben dolgozott.

Szívesen pihent a foteljában, állát a karfán nyugtatva szunyókált, vagy tévét nézett.

Anyám a magányában verseket mondott magnóra vagy énekelt, ilyenkor a kutya a konyha kövén ülve áhítattal hallgatta és dünnyögött hozzá.

Ha reggelente a mama rosszul érezte magát és sírdogálva ücsörgött az ágyán, két lábra állt, anyám térdére támaszkodva nyüszögve próbálta vigasztalni.

Tekintete szinte már emberi volt, egyik családtagunk emberszeműnek nevezte.

Egy alkalommal a kutya eltűnt, hiába kerestük.

Aztán a szomszédok mesélték, hogy a temető felé látták kocogni. Ott is találtunk rá, apám és nagyanyám sírja mellett. Melegen üdvözölt bennünket. Valószínűleg örült, hogy megtalálta az „elkóborolt” családtagokat.

Zokniból igazi öreg dáma lett. Megőszült, kigömbölyödött, a tiszteletkörökből már csak bágyadt hanyatt fekvés maradt. Tekintetéből bocsánatkérés sugárzott, hogy lám-lám, már nem tudja hozni a régi formáját.

A temetőjárásnak a betegsége vetett véget. Egyik este már a foteljából se tudott felkelni.

Anyámat hívta. Odavonszolta magát a kezéhez, s a fejét elhelyezte a tenyerében.

Kíváncsian figyelt az ajtó felé – talán valamelyik kutyaőse jött el hozzá – és az ismerős tenyérben csendesen elaludt.

Játékos lényének, feltétlen szeretetének az emléke még hosszú évek múlva is otthonossá és meleggé varázsolja az egyre ridegebbé váló világot.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©