Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány KÖNYVESPOLC

Kaptay Éva-Mária

ZEBRAPINTYEK AZ ÍRÓGÉPEN

Dokuregény Faludy Györgyről

A Világóceán Kiadó jelentette meg a fenti című dokuregényt, melyből megismerhetjük Faludy György költőnk utolsó életszakaszának emigrációban töltött éveit 1967 és 1988 között.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik ismerik és szeretik a 2006-ban örökre eltávozott, maga körül mindig sok vihart kavart költő munkásságát, és azoknak is, akik még nem jutottak el idáig, de ez csak idő kérdése.

Ezt a kiadványt nem irodalomtörténészek írták, hanem egy olyanvalaki állította össze autentikus dokumentumokból, aki közelről ismerte, tisztelte, rajongásig szerette ezt a hatalmas műveltségű, humanista gondolkodású, nemcsak szavakban hazaszerető, hanem szavait tettekben is vállaló és az önkény ellen a legvégsőkig harcoló világvándor költő és műfordító óriást. Ilyen szempontból hézagpótló műnek számít, melynek segítségével mozaikként tudjuk összerakni életének utolsó negyed évszázadát.

Faludy az 1967–1989-ig tartó több mint húsz évet Torontóban töltötte, ahol végre felszabadultan élhetett, ahol az egyetemen tanított, ahol az egyetem díszdoktori címét vehette át.

A válogatott cikkekből, interjú részletekből megismerhetjük Faludy György életének olyan mozzanatait, melyekről sem ő, sem más nem írt még, így lassan összeáll egy hatalmas puzzle. Ezt a képet még gazdagabbá teszik azok az emlékek, amikből kiderül, mennyire volt ismert Faludy György költészete külföldön. A Torontóban, a londoni Times-ban és egyéb sajtóban megjelent újságcikkekből Faludyt új megvilágításban láthatjuk. A szöveget jól kiegészíti a beszerkesztett képanyag, amely főként a szerző felvételeiből kerül ki.

Jó szívvel ajánlom: ismerjék meg (még jobban) Faludyt, és ha Torontóban járnak, feltétlenül keressék fel a George Faludy emlékparkot, és szenteljenek neki egy pár perc elmélyült figyelmet.


(Zebrapintyek az írógépen. Faludy György Torontóban és Budapesten. Szerk.: Milánovics Danica. Ford: Kaptay Éva-Mária. Világóceán K., 2019)♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©