Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány KÖNYVESPOLC

Györgypál Katalin

HEGYEK KARÉJÁBAN

ÉGI BOLTÍVEK ALATT

Kühne Katalin könyvei

A Miskolcon élő és alkotó szerző, Kühne Katalin mindkét könyvének alcíme: „Emlékeim a családomról”.

Különös könyvek ezek. Legnagyobb részük családi levelek, de többek között Kühne Katalin írásait is megtaláljuk a levelek között.

A leveleket is Kühne Katalin rendezte sajtó alá. Mivel a kötetek végén illusztrációkként beleolvashatunk néhány kézzel írt levélbe, tábori postai levelezőlapba, el tudjuk képzelni, mekkora munkát jelentett fizikailag is, érzelmileg is a „sajtó alá rendezés”. Második kötetének végén számos fotót találunk, pontos aláírásokkal.

A két kötet egésze nagyon gondos munka, precíz – és megható. A hagyományok, az értékek őrzéséről és mély tiszteletről tanúskodik.

Feltehetően nehéz volt összeállítani az itt közölt családfát is, saját és férje családjáról egyaránt. Mi több, mivel a levelekben gyakran olvashatunk beceneveket, ezeket is, vagy ugyanazon személy többféle megszólítását vagy aláírását is megtaláljuk együtt, gondosan feljegyezve.

A levelek időrendben következnek.

De mindezen kívül, nagyon jellemzően itt áll több oldalon „Köteteimben szereplő rokonok (kötetcímmel és oldalszámmal)” is. Kühne Katalinnak több kötete van: saját kötete 9, netkötet 1 és szerkesztésében édesapja kiadott művei 2. A netkötetet kivéve mindegyik kötetben sok-sok oldalon említi családját. Feltehetően a netkötetben is találunk ilyet.

A „Hegyek karéjában” c. kötete 1900-tól 1969-ig, de előtte még a nyomtatott irodalomban családjukra vonatkozó korábbi írásokat is ismerteti a XIV. századtól, és későbbi újságcikkeket. A második kötetében 1970-től 1996-ig közöl leveleket – nem teljes leveleket, csak a meghatározó részeket közli belőlük.

A leveleket, a két kötetet nem lehet egyszerre elolvasni, de talán nem is szabad. Külön-külön ránézésre akár semmitmondóaknak tűnhetnek, valójában bennük van egész újkori történelmünk – szavakban, félszavakban, utalásokban, dátumokban. Látogatások, meghívások, összetartozás, egymás megbecsülése. Küzdelmek, pengők, elszámolások, csomagok, nehézségek, turistáskodás. Betegségek, gyógyulások, fájdalmas veszteségek.

Nem családjuk történetét kell megismernünk a levelekből tételesen – nem is ez volt a szerző elsődleges célja sem talán, hiszen megírta ezt máskor, többször, részleteiben, másképpen is. Számos ismert, környezetében elismert és megbecsült ember van ősei, felmenői, oldalági rokonai között, mint már tudjuk: Kaffka Margit, akinek haláláról is olvashatunk (Fröhlich Brúnó levele 1918. XII. 14.), vagy művelt és közismert édesapjáról, Kühne Lászlóról, aki a Pedagógus Természetjáró Szakosztály megalakítója, titkára, túravezetője volt és szenvedélyesen tanított egész életében. Kühne László versét is olvashatjuk.

A dokumentumoknak másféle értékük van, és ezt valóban tényszerűen tárja elénk a szerző. E könyveket lehet átolvasni regényként, de lehet csak bele-beleolvasni is, míg mindkét kötet végére nem érünk – mindegyik közreadott levél tanulságos. A szerzőek a kötet vége felé található leírásából azt is megtudhatjuk, hogyan kerültek hozzá a levelek, és megtudjuk ezt is: nem mindegyik levelet közölte, és mekkora munkával válogatta át előbb őket. Ez önmagában nagyon nehéz, fájdalmas művelet… Talán csak az tudja, aki már csinált ilyesmit.

„Szeretteimhez” alcím alatt végül saját kifejező, érzelemmel teli verseit olvashatjuk.

A két kötet sajtó alá rendezése, kiadása tiszteletet parancsoló munka. Az egymáshoz tartozásnak, a hagyományok megbecsülésének, az emberség megtartásának különleges példáját mutatja fel.

(Kühne Katalin: Hegyek karéjában. Emlékeim a családomról. Könyvműhely, 2020, 170 p.

Kühne Katalin: Égi boltívek alatt. Emlékeim a családomról. Könyvműhely, 2020, 200 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©