Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Benke Mária

(Örök) ifjúságunk…

Mikor ezen a címen gondolkodtam, önkéntelenül is elmosolyodtam, ugyanis én igazán tipikusan „örökifjú” vagyok, telve energiával, még akkor is, mikor nem a legjobb az élet körülöttem…

Azt gondolom, hogy mindenki születése pillanatában megkapja azt a természetet, stílusjegyet, ami rá egy életen át jellemző lesz.

Mire is gondolok?

Arra például, hogy a habitusa élénk, érdeklődő, igazságérzete nagy, mindig tennivágyás jellemzi, soha nem adja fel, segít magán, környezetén, másokon is…

Akkor érzi jól magát, ha pezseg körülötte az Élet.

Én ilyen vagyok sajnos, vagy hál’ Istennek, mert azért valljuk be, az ilyen típusú ember két végén égeti az élete gyertyáját…

Nem hajlandó tudomásul venni, hogy fárad, kora előrehaladtával is a maximumon akar teljesíteni, mert – azt hiszi –, hogy bírja.

Magamról tudom, hogy milyen egy örökifjú.

Terveket sző, a megvalósításnál néha megtorpan, picit bántja, de felszívja magát, és mint egy „buldózer”, halad előre tovább…

Szoktam mondani, lehet, hogy külsőleg a testem öregszik, de lelkem-szellemem harmincéves ma is, és nem is lesz sokkal több, mert én megértő vagyok a fiatalokkal, értem s megértem mindazt, ami őket foglalkoztatja.

Soha sem ítélkezem felettük, hogy milyen az öltözékük a pirszing, a tetoválás és hasonló divatos mulandóságok miatt…

Megértő mosollyal lapozok az ilyen dolgok felett, mert tudom, hogy a „mi időnkben” nekünk is voltak olyan dolgaink, amiken az idősebbek megbotránkoztak volna.

Az örök ifjúság kulcsa az optimizmus.

Mindent – ami velünk történik – lehet nagyon derűsen, optimistán is megközelíteni, de az ellenkezőjéként is, mikor semmi sem elég jó, amikor valaki morgolódik mindenen, pedig saját maga tudja irányítani, hogy jól érezze magát a bőrében… vagyis minden csak megítélés, hozzáállás kérdése.

Ha derűs vagyok, rámosolygok köszönés közben egy ismerősre, az önkéntelenül is visszamosolyog.

A kedvesség jó hozzáállás a másik emberhez, jól-létet hoz létre, amiben fiatalosak maradhatunk…

Utazásaim során megcsodáltam, sőt irigyeltem a keleti kultúrákban élők hozzáállását az élethez.

Malaysiában jártomban-keltemben mindenhol kedves, mosolygós emberekkel találkoztam, soha nem rohantak sehová, nem láttam ingerült reagálást egy hónapon keresztül semmilyen bosszantó eseményre.

A mosolygós meghajlás a másik ember tiszteletét jelzi.

Ők alapból ilyenek.

Sugárzik róluk, hogy jól érzik magukat a bőrükben…

Ez egy életfilozófia náluk, bármerre jártam, szegény, vagy jómódú emberek között, hozzáállásuk az élethez egyformán szeretetreméltó volt.

Ez bizonyára az egyik titok, amiben az örök ifjúság ténye rejlik.

De beszéljünk „csak” az ifjúságról, hiszen a címben zárójelben van az „örök”.

Ifjúságunk idején tele vagyunk energiával, tervekkel, célokkal, szerelemmel, megvalósítással, nem gondolunk olyasmit, hogy mi lesz ha… ha nem sikerül.

Az otthonról hozott életmintát követjük, no meg a társaink viselkedését, elhalmoznak az információk a különféle médiákban, így választhatunk, viselkedésminták vagy célszerűség szerint, akár pályát is. Megszámlálhatatlanul sok motivációt találunk fiatalon, ami később már vagy megvalósult, vagy elfáradnak az emberek és nem terveznek, főként azok nem, akik nem „örökifjúk”.

Kimeríthetetlen tárháza ez a téma az emberi létnek, számtalan dolog érdekelhet egy-egy embert, aki belevág olyan dolgokba is, ami ifjabb korában eszébe sem jutott, s ez jó dolog. Pl. nyelvtanulás, számítógépes ismeretek stb.

Korunk, fejlődésünk előrehaladtával sok dolgot nem is tudnánk ezen ismeretek nélkül befogadni, s ha „örökifjúnak” valljuk magunkat, akkor haladunk a korral.

Az okostelefon olyan az ifjaknak, mintha velük együtt született volna, a középkorú, esetleg idősebb emberek kicsit idegenkednek tőle, de ha megismerik, nagyon jó hasznát vehetik a mindenféle információnak, amit kaphatnak az okos készülékektől. Ezért kell örökké fiatalnak maradnunk, hogy mindenben tudjunk véleményt alkotni, hogy ne maradjunk le a fejlődéstől…

Én bátran használok mindenféle kütyüt, ami néha kifog rajtam, de kihívásnak érzem, és addig próbálgatom, amíg sikerrel járok – ez is az én örök ifjúságomból fakad…


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©