Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

FÓRUM

Hajdu Erzsébet

Szenior Örömtánc Fóton

Beszélgető partnerem Baloghné Fodor Éva szeniortánc-oktató. A kedves, vidám hölgy lelkesen mesél ennek a táncformának a létrejöttéről és létjogosultságáról.

Immár 40–45 éve, hogy megszületett Németországban Ilse Tutt nyugdíjas tánctanárnő, de Magyarországra kb. 8 éve került Csirmaz Szilvia révén. Örömünkre szolgál, hogy már Magyarország is tagja a Nemzetközi Örömtánc Szövetségnek.

Ő maga két éve kapta meg a szenior táncoktatói oklevelet, és folyamatosan képzéseken vesz részt, hogy még több koreográfiát tudjon megtanítani a csoportjaiban lelkesen táncoló szenioroknak. Fóton kívül Budapesten, Vácon és Veresegyházán is tart órákat.

A Szenior Örömtánc igazából egy újfajta mozgásforma, eltér a hagyományos társastánctól; legfőbb célja – a szórakozáson kívül, vagy/és mellett – az idősebb korosztály fizikai erőnlétének megtartása, megerősítése. Nem elhanyagolható szempont a koncentráció és a koordinációs készség fejlesztése, hiszen ez a tánc olyan agyterületeket aktivál, amelyeket más tevékenységeknél nem használunk. Fontos szempont, hogy a nyugdíjas évek megkezdésével – a munkából, a társas kapcsolatokból való kiesés miatt – ne a magány, a mozgásszegény, a befelé forduló életforma legyen a meghatározó.

Ehhez a tánchoz nincs szükség előzetes tánctudásra, sem partnerre. Az órákon változatos zenékre változatos mozgásformákat, lépéskombinációkat lehet megtanulni, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő tempóban, no és persze jókat derülni. Vannak páros táncok (állandó párcserével), körtáncok, sőt ülőtáncok is.

Ezért aztán nagyon találó a mottó: Mozgás + Öröm + Agytorna.

Szent Ágoston ezt mondja a táncról: „Dicsérem a táncot, mert szabaddá tesz a nehéz dolgoktól, és mert azt, aki egyedül van, bevonja a közösségbe. Dicsérem a táncot, mert az egészséget és a szellem tisztaságát szolgálja, mert könnyeddé teszi a lelket. A tánc átváltoztatja a teret, az időt és az embert. Ezeket mind az agy, az akarat és az érzések által a szétesés fenyegeti. A tánc az egész embert követeli. Az embert, aki szíve középpontjában van lehorgonyozva, oda, ahol nem rabja a szenvedélyeknek, embereknek és dolgoknak, oda, ahol nem rabja az elhagyatottság démonjának saját énjében. A tánc felszínre hozza a szabad embert, a könnyed embert, egyensúlyba hozza minden erővel szemben. Dicsérem a táncot. Ó, ember, tanulj meg táncolni! Különben nem fogják tudni az angyalok, hogy mit kezdjenek veled a mennyben.”

*

(Budapesten kb. 45, vidéken kb. 135 helyet számolhattam össze itt:
https://www.szeniortanc.hu/helysz%C3%ADnek//, letöltve 2019. június 16. – a szerk.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©