Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPPRÓZA

Veres Tamás

És mégsem lapos a Föld!

Bernadett imádott az internetes közösségi oldalakon böngészni. Hálás volt a világháló térhódításáért a Föld bolygónak a többihez képest kevésbé elmaradott részein. A lánya, Annamária két éve költözött ki Londonba. Minden nap beszélgetnek egy üzenetküldő programon keresztül.

Annamária Londonban, az East End egyik ingyen wifi szolgáltatást is nyújtó kávézójában üldögélt. Élvezte az apró szemű török kávét, amelyet nem főznek kávéfőzőben, mert az apró szemcsék simán átmennének rajta, jellegzetes aromáját, és bekapcsolta telefonján a kamerát.

A negyvenes éveiben járó Bernadett aggódva nézte a huszonéves lányát.

– Eszel te rendesen, kislányom?

Annamária megigazította szőke, göndör fürtjeit, és a válla mögé hajította derékig érő hajának tincseit, amelyek hirtelen a szemébe lógtak.

– Mindig ez a régi nóta! Ha hazamegyek, majd eszek egy jó kis füstölt, főtt császár szalonnát és kolozsvári töltött káposztát! Úgy hiányzik a töltött káposztád, anya!

Minden anya a nyári forróságban gyorsan megolvadó fagylalttá változik, ha a gyermeke dicséri a főztjét. Eddig Bernadett is ilyen volt, de most egyre sűrűbb ősz frufruja hajszálai alatt a sűrű szemöldöke összehúzódott, mint a tej, amelybe citromot facsarnak.

– Nem ehetsz szalonnát! Rákkeltő! Olvastam az interneten!

– Ne dőlj be minden ostobaságnak!

– Ez nem ostobaság! Annyian megosztották a közösségi oldalakon, hogy csak igaz lehet!

Annamária segítségkérően London szmoggal és esővel tarkított felhői felé nézett az ablakon keresztül.

– Ne forgasd a szemed, kislányom! Többet kellene neked is olvasnod! Akkor olyan művelt lennél, mint én! Azt tudtad, hogy a Föld nem is gömbölyű, hanem lapos? Olyan sokan megosztották már! Ennyi ember nem tévedhet!

Annamária egyre rémültebben nézte az anyját. A kamerán keresztül látta anyja mögött a rákosszentmihályi ház ablakát, ahol felnőtt. A mindig makulátlan tiszta ablaküvegen át nézte az utcát, ahol megtanult kerékpározni és itt játszott fogócskát, meg bujócskát a szomszéd gyerekekkel.

A mai gyerekekre gondolt, akiknek élete részévé vált a mobiltelefon, a táblagép és a számítógép. Jó lenne, ha ezeket az eszközöket csak hasznos dolgokra lehetne használni! Sajnos a közösségi média egyre több sületlenséget is terjeszt. Nem hitte volna, hogy a saját édesanyja is ilyen könnyen bedől ezeknek a téveszméknek.

Igyekezett más irányba terelni a témát. Hogy vannak a családtagok, a barátok, a háziállatok?

Egy óra hosszáig beszélgettek, utána elköszönt az anyjától, fizetett és kilépett a kávéház ajtaján. Az út másik oldalán egy csoport táblákkal és beszédekkel hirdette, hogy holnapután eljön a világ vége. Egy transzparensen ott volt a weboldaluk címe is, ha valaki az interneten szeretne utánanézni, hogyan és mikor fog bekövetkezni ez a szörnyű esemény.

Annamária mosolyogva arra gondolt, hogy halhatatlan lehet. Az nem lehet véletlen, hogy már rengeteg előre beharangozott világ végét túlélt ezen a lapos bolygón!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©