Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Tárkányi Imre

A siker ára

Farkas Viola versei, emlékei

A kedves mosolyú, közvetlen Farkas Violáról mindenki tudja, hogy táncosnő volt: húgával együtt a Sisters Farkas. Azóta eltelt jónéhány év, Viola verseivel is „hódított”, és tizenegy kötete jelent meg.

Legújabb könyve, A siker ára ismét versekkel „indít”, hogy egy 1963-as külföldi útjának napló-részleteivel idézze fel táncosnői múltját. Farkas Viola versei egyszerűségükkel, közérthetőségükkel könnyen olvashatóak. A versek alatt található dátumok jelzik, hogy 2016 és 2017 novembere között születtek: egy év „termései”. A táncosnő szólal meg a Köszönöm, jól vagyok c. versében: „Köszönöm, jól vagyok, / Épp, hogy nem táncolok! / Bár a ritmus bennem él, / Nem hagynám el semmiért!”

Fenyőfáról, kis katicabogárról szól két vers, azután az elromlott kábel szomorítja. Az Elzárva a külvilágtól c. vers erről szól: „Nincs éjszakám, sem nappalom, / Nincs hír, tévé s telefonom, / Szenvedtetnek halmozottan, / Bús életem már romokban.” (A mai ember bánata, aki nagyon hozzászokott a technika „jelenlétéhez”…)

Születésnapok, névnapok, Karácsony és Újév a következő versek témái. Az időskor, balesetek is megjelennek verseiben, de a jókedvű, optimista szemlélet is: „Így megyek el próba-táncra, / Várnak az előadásra, / Most jön a színpad csodája, / A beteg átváltozása.” (Ez nem humor) A Földön túli kapcsolat c. vers megható: elefántok „búcsúztatják” az őket megmentő tudóst. A tél, január „borzalmai” is megihletik Violát. Ez utóbbi felidézi a gyerekeket szállító busz tragédiáját, a veronai balesetet, amely lelki szemei elé idézi a nagy tragé-diák sorát: a gyilkos háborúkat. És felkiált: „Jajong, sír a lelkünk az egész bolygóért!” (Januári borzalmak)

Újabb töprengés: ha „áldott állapotból születtünk világra” – akkor „Hová és mivé lett Isten teremtése?” (Áldott állapotból…)

A Jövő, a Sors kérdése is izgatja Violát, aztán ismét „harcias” kiállás az Élet mellett: „Élni akarsz? Akarjál!”, mert „Harcmezőn győzők vannak! / Vesztesek belehalnak!” (Élni akarsz?) A szegénység is foglalkoztatja (Életkezdés szegénységből, A szegény panasza), de ír verset a Tavaszról is: „Mind ahányszor ránézhetek / Egy csöpp virágszálra, / mindany-nyiszor csendüljön fel / Szívemből a hála!” (Százezerszer…)

„Virágba borult a Tavasz, / Minden szépségével / Hirdeti a boldogságot / Élet-igenléssel.” (Virágba borult…)

Köszönti versben az Édesanyákat, és versben köszöni meg a Kláris Nívódíjat, melyet 2017-ben vehetett át költői tevékenységéért. Vall a szeretetről, az Életről – egy kissé keserű sorokban: „Rossz volt nekem ez az Élet, / Akármerre nézhetek. / Pedig jót akartam mindig, / Most már tovább léphetek.” (Gondolatok az életről) És mégis „Felforrósodtak a napok, / Bemutatómra gondolok”, mert „Ez élteti életemet, / Feledve a bút, keservet.” (Bemutató előtt)

Még számos érdekes versről kellene beszámolni, de folytassuk az 1963-as első külföldi úttal! Viola és testvére Jugoszláviában turnézott. A napló-jegyzetek érdekessége, hogy Viola nem csupán a Farkas Sisters sikereiről számol be, de a jugoszláv, majd olasz városok nevezetességeit is megis-merteti az olvasóval. Feszült várakozások, sikeres és néha – az impresszáriók felelőtlensége miatt – kissé zűrös fellépések kísérik a két táncosnő útját. Időnként utánuk utazik édesanyja és férje is, Violáék ellátják őket mindennel. A testvéreknek néha még a gázsija is elmarad, mégis emlékezetes számukra ez az első, sikerekben gazdag út.

Még néhány prózai írás – betegségről, irodalmi találkozókról –, majd színes fényképek idézik Farkas Viola sikereit. Ezek a színes fotók az utóbbi év jeles eseményeit rögzítették: Kőbánya, Vásárosnamény, Aranyosapáti – Viola részvétele és sikereinek újabb állomásai. Ez utóbbi Viola születési helye… És a mai, színes fotók előtt néhány fekete-fehér kép a sikeres Farkas Sistersről.

A szép kiállítású könyv méltóképpen tárja az olvasók elé a kedves táncos-költőnő életét, gondolatait.

[Farkas Viola: A siker ára. (Vers és próza.) Holnap Magazin, 2018, 176 p.]


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©