Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Csató József

József Attila a mi költőnk

„Íme, hát megleltem hazámat…” – írta a nagy költő élete utolsó hetében Balatonszárszón.

Valóban itt lelte meg hazáját 1937. december 3-án egy tehervonat kerekei között. Meghalt, hogy tovább élhessen közöttünk.

Abban a házban, amelyből utolsó útjára indult, ma múzeum található. Először 1955-ben nyílt kiállítás két szobában. Ezt 1966-ban bővítették. Az épület magánház volt, több család lakott benne. A Horváth Józsefné tulajdonában levő épületet 1970-ben vásárolta meg a Somogy Megyei Tanács. 1972. július 15-én nyitották meg az ország akkori legszebb kiállítását,  a József Attila  Emlékmúzeumot. A megnyitó beszédet Juhász Ferenc költő mondta: „Minden nemzedéknek, amely az erőszakosság, a részvétlenség, az önzés, a cinizmus leküzdésével a társadalom és önmaga tökéletesítésén fáradozik, törvényhozói, tanácsadói, jó barátai között lesz József Attila.”

A megnyitás körülményeire nemcsak azért emlékezem ilyen jól, mert balatonszárszói születésű vagyok, hanem mert több alkalommal is cikket írtam különböző lapokba az Emlékmúzeumról és Kiss Ernő nyugalmazott igazgató-tanítómról, aki személyesen is ismerte a nagy proletárköltőt.

Igen. József Attila a mi költőnk.  Hatalmas irodalmi örökséget hagyott ránk, amelyet óvni, ápolni szükséges napjainkban is! Egyik nagyon szép gondolata a következő: „Én boldog pillanataimban gyermeknek érzem magam és  akkor derűs a szívem, ha munkámban játékot fedezek fel. Félek a játszani nem tudó emberektől, és mindig azon leszek, hogy az emberek játékos kedve el ne lankadjon, hogy azok a szűkös életfeltételek, melyek a játék kedvét és lehetőségét szegik, megszűnjenek.” Micsoda magvas, máig ható és jelenleg is érvényes, időszerű gondolatok ezek! Ma sem írhatna különbet.

A régi temető Balatonszárszón, a Petőfi Sándor utca elején ma már védett sírkertnek számít. Itt található nagyszüleim sírja is. Amikor Balatonszárszóra megyek, mindig felkeresem a régi temetőt is. Tehát nemcsak Mindenszentekkor és Halottak napján helyezek el virágot a sírokra. Apai Nagyapám, Csató Károly nyughelyétől nem messze található József Attila első sírja. Később ugyanis Budapestre vitték a hamvait. Kovácsoltvasból készült kerítés őrzi ezt a helyet. Márvány emléktábla hirdeti, hogy  ez a nagy költő első nyughelye.

Amikor ott vagyok, mindig meggyújtok egy mécsest vagy gyertyát, reá emlékezve. Termé-szetesen ezt sokan mások is megteszik. Nyáron elég sokan  elzarándokolnak ide és a József Attila utcában lévő József Attila Emlékmúzeumba, amelyet nemrég teljesen felújították, korszerűsítették.  Igazán remek lett, méltó a nagy poétához!

József Attila költészete máig is élő és időszerű. Meglelte hazáját a balatonszárszói földben és a szívünkben.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©