Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Láng Miklós

A természet ölén…

                „Oh, természet, oh, dicső természet!
                Mely nyelv merne versenyezni véled?”
                                                    (Petőfi: A Tisza)

Kényelmesen ülök a teraszon (99 évesen), és élvezem a körülvevő természetet. A természet szeretete cserkész koromban ragadt rám, amikor a társaimmal minden hétvégén kirándultunk, majd nyaranta a táborokban szakszerű vezetéssel jártuk az erdőt, a mezőt. Ilyenkor az országnak mindig más-más táján vertük fel sátrainkat.

Itt, a belátható kis területen is jelen van a természet. Jobb szomszédunk telkén fenyőfa nyúlik a magasba, lepipálva a mi kétemeletes házunkat is. Kisöccse, a nálunk nőtt fügefabokor, amelynek gyümölcsét csak én eszem, így a termés java tönkremegy. De a dús zöldje beteríti a telkünk nagy részét.

Másik szomszédunkban gyümölcsfák virágai gyönyörködtetnek késő tavasztól néhány héten át. Ugyancsak már április végétől virít egy sor fehér és lila orgona. Ez a közeli iskola diákjainak is tetszik, amikor az évzáró után sorra jönnek, hogy tépjenek belőlük. Ezt azonban nem engedem, inkább kimegyek a metszőollóval, és levágok részükre egy-egy kis csokorra valót. Nagyon hálásak érte. És jut is, marad is.

A kerítést takarja egy sor dús aranyvessző. Hosszú ideig élvezzük sárga virágait.

A bokrok sűrűn sorakoznak, de egy „tenyérnyi” rést hagynak, hogy ráláthassak a Balatonra. Aztán ha itt keresztülúszik egy-egy vitorlás, az már csak hab a torán.

A távolban egy sor nyírfa mutatkozik, hogy még szebb legyen a háttér.

A sok fától és dús bokortól alig látszik néhány házikó. Létüket néha csak a füstölgő kéményükről észleljük.

Egy hatalmas diófa beárnyékolja a telkünk felét. Termése ellátja a háztartásunkat, és jó időtöltést nyújt a feltörése, válogatása, darálása. E munkára nem mindig akad felnőtt vállalkozó, de ha itt üdülnek rokon diákok, akkor ők önként, buzgón végzik ezt a munkát, és örömmel számolnak be az eredményről. Ha legalább ketten dolgoznak, akkor versenyeznek is, hogy egy óra alatt ki tör és tisztít meg többet az értékes gyümölcsből.

Van a telek sarkában két szép birsalmafa is. Ez bizony gyakran okoz gondot; termését szakszerűen eltenni, birsalmasajtot készíteni nem könnyű dolog; csak kevesen értenek hozzá a családban, kevesen vállalkoznak munkaigényes feldolgozására.

Itt az az elv, hogy a fa ne csak árnyat adjon, hanem hozzon hasznot is: teremje meg a ház gyümölcs szükségletét. Az engem körülvevő természet pedig talán visszaadja egykori látogatásaimat.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©