Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

B. Faragó Aranka

Anna néni kalapjai

Anna nénit, az apró, idős asszonyt még Annuska korában repítette az élet Berlinbe. Ott családot alapított, német férje volt, de a gyerekáldás elkerülte őket. Így is szépen, békességben, szeretetben éltek, míg az Annusból lett Anna néni meg nem özvegyült.

Az itt Budapesten maradt testvérek közül meghalt nagypapám, aki az ő legkisebb már árván felnőtt öccse volt. A testvérek nevelgették nagy-nagy szeretettel, amíg felnőtt nem lett. Így aztán erős kötődés alakult ki köztük.

Anna néni a szomorú hírre üzent nekünk, hogyha már Gyuri öccsét nem láthatja többet, legalább mi látogassuk meg, hogy családját megismerje.

Neki is vágtunk anyukámmal és unokanővérével a hosszú útnak.

Berlinben találtunk egy már a 80-as évek végén járó idős, nagyon takaros, kedves , jó humorú asszonyt, ki anekdotáival szórakoztatott minket. Tudni kell, hogy a német hölgyek nagyon tipp-topp voltak, és kalap nélkül utcára ki nem mentek volna. Anna néninknek is sorakozott a szekrénye polcán jó néhány csinos, masnis, tollas kalap, melyekben a kávéházat látogatta barátnőivel.

Ezeknek a kalapoknak a történetét mesélte el nekünk.

Minden tavasszal vett a nagynéni egy új kalapot, és odaállt a nagy tükör elé, igazgatta , mórikát benne és megállapította, hogy „na még idén ezt megvetted magadnak, Anna, de több kalapra már nem lesz szükséged”.

Persze, az év elszaladt, jött a következő tavasz, a télen elkopott kalap helyet csak kellett egy új, és az idős asszony megint beszélt magával a tükör előtt:  – Anna, ez már tényleg a utolsó kalapod, amíg élsz, ez már kitart neked.

Így ment ez sok-sok éven át, mert a mi kedves Anna nénink szerencsére jóval 90 év felett távozott, úgyhogy jó néhány kalapot elszaggatott még azzal a tudattal, hogy ez az utolsó lesz.

A berlini három hetes nyaralásunk nagyon szép volt, élveztük a nagy német rokonságot, a város látnivalóit és a szarkasztikus humorral megáldott nagynéni vendéglátását.

Emlékét megőriztük, és az idők folyamán sokat felemlegettük.

Közben engem is elkoptatott az élet,  és szintén az idős hölgyek sorába kerültem. Mostanság, ha lányomtól kapok egy-egy ruhaneműt, nézegetem én is, és elgondolkodom, ez lesz az utolsó, vagy szükség lesz még másikra? Ilyenkor a tükörből visszakacsint rám Anna néni, fején félreálló új kalapjával, kedves, csintalan félmosolyával, és elűzi a szomorú , bánatos gondolatokat, hiszen az életet így kell látni, humorral, még ha az a humor néha fekete is, és bízni, hogy jövőre is lesz egy „utolsó” új kalap.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©