Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Borsos Irén

Karácsonyi küldött

Élt egy kis család a nagyréten túl, a kerekerdőn innen, majdnem boldogságban, napjainkban. Semmi sem csorbította örömüket, legfeljebb a számítógép fogcsikorgatása, vagy a tévé köhécselése…

– Gyerekek! Keressétek csak meg a karácsonyfa talpat, itt van már az ünnep!

– Anya! Én a Mazsola-mesét szeretném látni! – mondja Imike.

– Kapcsold be a tévét, Kicsim!

Se kép, se hang… csak a szürke pontok ugrálnak szorgalmasan.

– Szaladj át a Pista bácsiért, majd ő megnézi.

Jön Pista bácsi, körülszaglássza a tévé hátulját, aztán kijelenti, hogy őszerinte minden rendben, talán az antenna! De ő oda fel nem megy! Ő már öreg, és szédül…

Az első tévészerelő mindent kihúz és újra bedug, majd kijelenti, hogy a tévének kutya baja, az antenna rossz! Ja, ő oda fel? – szó sem lehet róla! Az antenna-szerelés különben is a villanyszerelő dolga!

Villanyszerelő bácsi nézi, ő oda fel, soha! Ő már a létrán is szédül…!

A második tévészerelő mindenféle műszerekkel vizsgál… Az antenna a rossz! – jelenti ki ő is. Ha valaki leszereli a tetőről, akkor ő megjavítja, de azután az a valaki szerelje is vissza odafent!

Anya szerint talán a bádogos mester tudna segíteni. Ő javította meg tavaly a tetőt, a gerincre is felmegy, nagy létrái vannak, és nem szédül!

A bádogos mester a telefonban mondja: ő boldogan segítene, de meg kell várni, amíg a tetők szárazak lesznek, ha majd leolvad a hó!

Az csak tavasszal várható! Addig nem fogunk tévét nézni? – gondolja anya. – Addig nem lesz tévé? Mi tudjuk, hogy tévé nélkül is lehet élni, de hogy értik ezt meg a gyerekek? Mi lesz most, holnap karácsony?!

– Imádkozzunk, kérjük a Teremtő segítségét, meg az Angyalokét. Hátha történne valami… valami csoda! Mert itt már csak a csoda segít!

Reggel mégis jön a villanyszerelő.

– Sikerült megcsináltatni? – érdeklődik. – Tudja, kedves, nem tudtam aludni az éjjel, és valami eszembe jutott – meséli.

Odament a falhoz, a dobozból kihúzta az antenna toldását, és megvizsgálta… Szétvágta, újra összetoldotta, semmi… Figyeljük a készüléket, történik-e valami. De csak a szürke pontocskák ugráltak. A bácsi elment és vásárolt valamit, egy apróságot, amit „csatlakoztató”-nak nevezett, és rászerelte. Azután újra a falba rejtette. És lássatok csodát! A tévé működik!

Imike húzza Anya ruháját:

– Anya nézd…!

A sötét sarokból fényesség árad feléjük. A gyerekek megilletődve bújnak anyjuk mögé…

Angyali szó hallatszik:

– Ne féljetek, Isten szeret titeket! Isten meghallgatta kérésetek.  Töltse be öröm és Fényesség a Lelketeket…!  Angyaltársaim éneklik már a jó hírt: MEGVÁLTÓ SZÜLETETT!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©