Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Bodó Csiba Gizella

Az otthon

„Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne…” Tamási Áron bölcsessége jutott azonnal eszembe a témáról.

Otthon a Földünk, Otthon a Hazánk, Otthon a városunk, falunk, tanyánk, a házunk, a lakásunk, ahol az életterünk van, ahol otthon érezzük magunkat! Az a hely, ahová visszatérünk, vagy visszavágyunk, bárhol is legyünk a világban. A világ különböző helyein pedig nagyon eltérő minőséget, valóságot jelenthet az „otthon”.

Az Andokban, vagy lábainál láttam a kőből összerakott, egyetlen helyiségből álló házikókat, ahol ez az egyetlen helyiség szolgált Otthonul egy család számára. Az összegöngyölt gyapjútakaró esténként fekhellyé változott. A gyakran ablaktalan térben, egy kis főzőalkalmatosságon készült nap mint nap a kinua leves, vagy jó idő esetén az épület előtt az épphogy földbe vájt mélyedésben égő vékonyka tűz felett. Két-három edény volt még a belső tér tartozéka, szögre akasztott meleg poncho (gyapjúköpeny), netán egy asztalka, ami fényűzés számba ment. Ez volt hát az otthon a ház körül játszó gyerekeknek, a földeken krumplit szedő, ebédet készítő anyának, a valahol jó esetben dolgozó apának. (Az épület mellett kicsinyített házikó formában aranyhörcsögök voltak „panellakás”-makett ketreceikben.)

Az otthon ennyi, de az életterük talán az egész óriás hegylánc, a kis tavakkal ékített végtelen mezők voltak. Ebben a „tárgytalan”, zsúfoltság nélküli világban áradt a szabadság nyugalma, a hihetetlen egyszerűség nyugalma, e táj embereiből ugyanúgy, ahogy az őket körülvevő legelésző állatokból is.

Milyen elképesztően más volt ez a világ, összehasonlítva mondjuk európai földrészünk lakóinak életmódjával.

De seperjek csak a magam portáján; ahol legalább háromszor akkora tér jut csak magamra, mint az előbb vázolt világban! S a háromszor akkora térben bútorok sokasága, mennyezetig érő könyvállványok. rajtuk két sorban roskadozó könyvekkel, korsók, bokályok gyűjteménye, mindenütt kisebb-nagyobb emléktárgyak, képek sora a szoba falán – nem is sorolom tovább. Egy élet munkája hozta össze ezt a gondosan válogatott, vagy ajándékba kapott tárgyözönt. Hiszen 47 esztendővel ezelőtt egy üres lakásba költöztünk, amit az évtizedek során mi tettünk otthonunkká. Mi adtuk neki azt a tartalmat, formát, ízlést, amit mi jónak tartottunk, amiben élni akartunk. Együtt vásárolgattunk minden – az élethez szükséges és szükségtelen – dolgot lépésről-lépésre. Fiatalon buzgóbb az ember, mohóbb, gyűjtögetőbb (embere válogatja), az Időt, az Éveket végtelennek hiszi, s csak évtizedek múltával jön rá, mennyi felesleges dolog, tárgy veszi körül – már szabadulni sem könnyű tőlük –, s hogy az otthon biztonságát, az ott kapott jó érzést nem a külsőségek határozzák meg, hanem a meghittség, a nyugalom, az egészség, az egymással való törődés, odafigyelés. Az otthonunk – többé-kevésbé – olyan, amilyenek mi magunk vagyunk. Rányomja bélyegét egész lényünk. Harmóniánk ott lesz az otthonunkban, ahogy káoszunk, szétszórtságunk, vagy békénk is. Ott szól a hallgatott lemezeinken, széppé vagy kókadttá teszi növényeinket. Ott vannak benne érzéseink, gondolataink – olyan hely-e, ahová mások is szívesen jönnek be egy teára vagy mogyoróra, ahogy a kis mókus teszi „otthonosan” hajnaltáj, ha az erkélyen üres a mogyorós kosárkája, vagy a Mátyás madár, aki az erkélykorlátra üldögél, és nagy figyelemmel hallgatja hozzá intézett szavaimat, a kerti cicáról már nem is beszélve, vagy sietve távoznak, és nem tudják megmagyarázni maguknak sem, hogy miért menekülnek belőle.

A televízióban néha elnézem az angol, kanadai lakberendezési, házvásárlási műsorokat, s bizony felpaprikáznak az általában irreálisan magasra emelt igények s az ezzel együtt megjelenő mérhetetlen és oktalan pazarlás, amikor a még valaki számára kitűnőnek tartott konyhaberendezéseket, szépséges fürdőszobákat jókora baltákkal verik szét, hogy újat varázsoljanak helyére, mert nem tetszik a szín, a stílus stb.

Végtelen egyszerűség, szegénység – és mérhetetlen pazarlás a jóléti társadalmakban.  Mindig kétpólusú a világ.

„Az én házam az én váram!” – ez jelentené az Otthont?

Tárgyak–puritánság–luxus – ez jelentené az Otthonunkat?

Az Otthont a Család jelenti!

S ahol Család van, ott „természetes” velejáróként Otthonnak is lenni kell, vagy lenni kellene!

Otthon, ami jó, ha véd a forgatagból hazaérve, jó, ha biztonságot, nyugalmat tud adni a napi munka után, feltéve, hogy munka is adatik, ahol jó együtt ülni a vacsoránál beszélgetve, vagy elvonulni pihenésre, kikapcsolódásra.

Az Otthon a „háttér”, ami erőt, feltöltődést adhat a mindennapokhoz, gyertyafényt, jó illatot az ünnepekhez, ahol az egyedüllét sem üresség.

Az otthonunkat, a tárgyainkat, gyűjteményeinket nem hoztuk magunkkal születésünkkor!

Beleszülettünk valamibe, de az Élet, ami mindezt összeadja; először a szülők révén, majd jó esetben házasság révén, munkánk révén! Az is jó, ha van kinek átadni, gyermekeknek, unokáknak, vagy jótékony célra – mert amit az életünk „hordalékai” nekünk jelentettek, jelentenek, itt hagyjuk, amikor elmegyünk! Az otthonunk, a lenyomatunk itt marad, amikor égi Otthonunkba költözünk, aminek még a kulcslyukán sem tudunk benézni. Nem tudjuk, hogy vajon hogyan néz ki? Vajon Otthonra találunk-e benne (is)?

Remélem, maradt még ötlet odaátra, ha szükséges lenne egy kis frissítést, átalakítást tenni az Ott-honossá tétel érdekében.

Reménykedem, hogy „kulcsrakészen” várnak bennünket!


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©