Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Mészáros István

Az otthon

Lajos a falu legjobb asztalosa, szinte támolyog a fáradtságtól. Álmos, kialvatlan. Mióta megszületett a pici lányuk, éjjelente háromszor is felsír, tisztába kell rakni, meg kell etetni, szerencsére Ágnesnek van teje. Már átköltözött a másik szobába éjszakára, de az etetések után nem tud elaludni sokáig. Amikor végre elszenderülne, a gyerek ismét éhes, kezdődik minden elölről. Meddig lehet ezt bírni? Felesége is mintha megváltozott volna. Többet panaszkodik, tegnapelőtt még le is hülyézte, mikor leejtett egy tányért. Fáradt, figyelmetlen. Ennek a bolond Árpádnak is most jut eszébe kerti pavilont építeni, de sógor, hát természetes, hogy megy és segít neki.

Dél felé már egyszer-kétszer majdnem a kezére csapott a szekercével, Árpád tapintatosan nem vette észre. Még szerencse, hogy Tündi, a cserfes kis örökmozgó odaszalad hozzá, kizökkenti ebből a megszottyant állapotból.

– Lajos bácsi! Gyere, mutatok neked valamit!

Kézen fogva odasettenkedik vele a nagy diófa mögé, és majdnem suttog.

– Nézd! A búbos bankák milyen ügyesek! Kifigyeltem őket, hogy az apamadár eteti az anyamadarat, mert az nem tudja otthagyni a babamadarakat, akik még picikék. Mondd, Lajos bácsi, a madarak az embertől tanulták ezt?

– Miből gondolod?

– Mert szerintem kifigyelték apát, amikor kicsi voltam, akkor anya csak velem volt elfoglalva, és apa főzött, meg mosott, mikor hazajött este. Árpi mesélte, mert ő már iskolás, és emlékszik rá.

– Lehet, de ezt a madarak maguktól tudják, ez természetes nekik.

– Akkor apa figyelte ki a madarakat? Mert apa sokszor figyeli őket, még fészekodúkat is csinál nekik télen, hogy tavaszra legyen nekik lakásuk.

– Talán tőle kérdezd meg.

A kislány elszaladt, Lajos csak azt látta, hogy apjával kacarászik, aki felkapja, megölelik egymást. A fene ezt az Árpádot, honnan van ennek ennyi energiája? Két gyerekük van, és még terveznek legalább egyet. Milyen jó is annak, akinek van testvére, gyerekként van kivel játszani, harcolni, felnőttként sincsenek egyedül, amikor már a szülőknek csak az emléke marad. Beszélgettek, Árpád a gyerekkori élményeiket mesélte Ágnessel. Irigylésre méltó volt, hogy gyerekként mennyi minden történt velük. Eddig is tudta, hogy a felesége egy nagyon talpraesett nő, kedves, de határozott, néha hangos, de nem hisztis. Nem esik ki a kalapács sem a kezéből. Kezdte érteni, hogy miért is szeretett bele. Lajos „egyke” volt, amikor ez a szó elhangzott, legtöbben csak legyintettek. Tényleg nem tanult meg harcolni, konfliktus kerülő lett, osztálytársai közül csak az nem kötött bele, aki nem volt a közelében. Neki is így jár majd a gyereke? Ezen rágódott, közben észre sem vették, hogy a pavilon is elkészült.

Hazaballagott a falu legjobb asztalosa. Már nem volt annyira elgyötört, mint reggel, a búbos bankák jártak az eszében. A természet tényleg tud valamit. Mindegy, hogy minek nevezzük, hívhatjuk Istennek is, a lényeg nem változik. Rend van benne, amit néha az ember megpróbál felrúgni. Ezek a madarak télire elköltöznek, mert itt nem találnak a lefagyott földben élelmet, de amint lehet, hazajönnek, és itthon költik ki a fiókákat. Otthon megfürdött, megvacsorázott.

– Szívem! Megtanítanád, hogy kell füröszteni? Egyáltalán képes vagyok erre? Nem ejteném ki Ágikát a kezemből?

– Akkora kezed van, hogy biztos megmarad benne a baba.

Lajos megfürdette a kicsit, Lajos boldog volt. Éjszakára visszavackolt a hálószobába. Megnyugtatta, hogy éjszaka a gyerek evett, tisztába lett téve, és amikor felesége odagömbölyödött hozzá, már nem volt nehéz elaludni sem. Először csak titokban, később már szégyenkezés nélkül fordult Árpádhoz főzési tanácsokért. Azt vette észre, hogy mostanában már nem olyan fáradt, de még Ágnesnek is más a hangulata, kevesebbet zsörtöl.

Lajos apává érett.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©