Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Kenyeres Hajnalka

Egy régi aratás emlékére

Közeleg Péter-Pál napja, az aratás megkezdésének ideje. Az ÉLET betakarítása. Erre emlékezem:

A falusi kisgazdák élete akkor sem volt könnyű. Ők „kőcsönbe” arattak. Két-három gazda összefogott, és egymást segítve takarították be a gabonát.

Az aratást nagy munka előzte meg: megszervezték a „bandát”, első kaszás mindig a tulajdonos volt. Egy banda két-három kaszásból, a kaszásokhoz tartozó marokszedőből – mindig nők voltak –, egy kötél teregetőből és egy kévekötőből tevődött össze. Na, meg egy vízhordóra is szükség volt.

A munka megkezdése előtt a szerszámokat hozták rendbe. Hogy éles legyen a kasza, kikalapálták. A gazda terpeszben ült a földön, a földbe verte a kis üllőt, és belülről kifele vezetve a kaszát, kalapáccsal apró, de erőteljes ütésekkel verte a kasza élét. Ahány kasza, üllő és kalapács, annyiféle hang áradt a falu felett. Ez gyönyörű zene, olyan, mintha egy hatalmas zenekar játszana. Mikor a kalapálást befejezte, felszerelte a kaszanyélre a takarót. Előkészítette a tokmányt, azaz a kaszatokot. Ez egy vízzel töltött szaru, amiben a kaszakő volt. Ezt a kaszás az oldalára akasztotta. Következő nap a köteleket készítették el, amibe a kévét kötötték.

Korán kell kelni, hajnali kettőkor, míg harmatos a gabona, és nem törik a szár. A gabonatáblából egy-egy jó marékkal összefognak, és „kinyűvik” tövestől. A gyökeres részt szembefordítják, és jó erősen összetekerik. Annyi kötelet készítenek, ahány kévére számít a gazda. Ez a gabona minőségétől függ. Minden előkészítve, másnap kezdődhet az aratás!

Mikor kiérkeznek az aratandó táblához, megállnak, a gazda leveszi a kalapot a fejéről, és azt mondja: „Jézusom, segíts!” És megtörténik az első kaszavágás, dől az első rend.  

A haladás csusszanós lépéssel történik. Mindig bal lábbal csusszan előre, ez a mérték! Amilyen hosszan csusszan előre, olyan rendet tud vágni. A lekaszált gabonát a marokszedő félig hajolva, sarlóval szedi az ölébe. Annyi egy marok, amennyit  az ölébe felszed, eligazítja, és karjával át tud fogni. Majd a markot kiteszi a már kiterített kötélre.

Biztonságos távolságban halad a második kaszás, a marokszedő itt is felszedi a markot, és az előbbi fél marokra teszi. A kévekötő összeköti, és van egy kéve. Néha megállnak egy-egy szusszanásra, akkor a kaszás előveszi a tokmányból a kaszakövet, jól megfeni a kaszát, és folytatódik a munka. Egy csusszantás, egy kasza emelés, egy suhintás, olyan a ritmus, mint egy tánc.

Az étkezésnek is megvolt a maga rendje: 9 órakor reggeli, egy félórás. Ki mit hozott, szalonna, sonka, vöröshagyma, kenyér. Délben az asszonyok hozták az ebédet nagy kosarakban, volt, aki a fején.  Híres volt a gazdánál az első ünnepi ebéd. Kaszásleves – savanyított káposztából, füstült  csülökkel, kolbásszal, gerslivel, utána három féle rétes, túrós, káposztás, meg darásmeggyes. Utána kétórás pihenés volt. Ez idő alatt, ha kellett, ismét kalapáltak a kaszán, megfenték.

Uzsonna 5 órakor volt. Mindig a gyereket szalasztották az uzsonnával. A pincében, vagy a kútban jól lehűtött finom salátaleves, tejfölös uborkasaláta, vagy egy nagy köcsög aludt tej volt.

Aztán folytatták az aratást, míg a Nap a föld karaját el nem érte. Ekkor a férfiak a kévéket összehordták, keresztet – kepét – raktak belőle. Tizenhat kéve volt egy kepe. A kévéket kalásszal befele rakták, hogy ha eső jön, ne ázzanak meg. A kepe tetejére tettek még egy kévét, ezt papsapkának nevezték. Ezzel lekötötték a kereszt mind a négy felső kévéjét.

A marokszedő lányok addig kuszáltak! Nagy fagereblyével összeszedték az elmaradt kalászokat, majd kévébe kötötték. Ez volt a kuszakéve.

Így ment ez mindennap, míg el nem fogyott az aratni való. Utolsó este víg nótával mentek végig a falu utcáján: „Le van a búza aratva, / Keresztbe is van már rakva, / Ahány szem van a keresztbe', / Annyiszor jussak eszedbe.”

Aztán fontak egy takaros kis aratókoszorút, vasárnap elvitték a misére, az atya megáldotta. A gazda imát mondott: „Istenem, áldd meg a nehéz munkánk gyümölcsét!”

A megszentelt búzakoszorút otthon a gádorba, vagy a tornácra felakasztották, ezzel jelezték, ITT MÁR LEARATTAK.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©