Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Barta Magdolna

Napló (1935–1946)

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni könyve

Azon irodalomkedvelők közé tartozom, akik nagyon várták ezt a naplót. Nagy vonalakban lehetett róla hallani, de valahogy mégsem forgott közszájon. Maga a szerző sem engedélyezte életében a megjelentetést, pedig régóta szívügye volt. Ez nyilvánvaló abból a gondosságból, ahogy a naplóhoz viszonyult. Az 1935–1946 között gyorsírással lejegyzett szöveg, kis túlzással hosszú évekig várakozott egy asztalfiókban arra, hogy Gyarmati Fanni a hatvanas években elkezdje begépelni. Először talán csak kedvtelésből, aztán már a múlttal való szembenézés miatt. Kisebb javításai voltak, meg ahol kellett, ott pontosított is, de nem írta át a jegyzeteket. Kiadásról ekkor még szó sem volt, de később ő maga változott a témával kapcsolatban. Felkért egy gyorsírót, hogy nézze át a gyorsírásos naplót és a gépiratot. Naplója 2014-ben jelent meg, két kötetben.

Saját bevallása szerint azért kezdte el a naplóírást, hogy megmaradjon, ami Radnótival történt, de nemcsak rá koncentrált. A családtagok, barátok és az irodalmi élet szereplői ugyanúgy teret kaptak a lapokon. Sokszor olyan érzésem volt, mintha anyja, unokahúga arányaiban többet szerepelt volna, mint a férje. Életüket nagy jövés-menés jellemezte, sok időt és energiát fordítottak a baráti találkozásokra, mai életformánk ehhez képest bezártnak tűnik. Kettejük napi rutinja sem nevezhető furcsának, ha a művész és civil együttélése felől közelítünk. Fifi folyton dolgozott, sokszor reggeltől estig tanított apja gyorsíróiskolájában, míg Radnóti nem egyszer délig aludt, és szívesen halogatta a versírást.

Gyarmati Fanni írói stílusa a kitartó jegyzetelésnek köszönhetően szép lassan alakult ki. Kezdetben egy félénk lány írogatta a napok eseményeit, és persze folyton aggódott valami miatt. Idővel egy olyan nő mondatait olvashattuk, aki képes volt tárgyilagosan látni saját és környezete helyzetét. Mivel eleve nem az utókornak írta a naplót, így kendőzetlen őszinteséggel számolt be mindenről, amit saját maga fontosnak tartott. Ennek megfelelően olyan tulajdonságai is felszínre kerültek, amit egyébként elrejtett volna a külvilág elől. Kedvenc szokássá formálta a versidézést. Belerejtett mondatai közé egy-egy számára kedves verssort, néha pontatlanul, de így is pasz-szolt a szöveghez. Soraiban a humort is ki tudta aknázni. Ezt a nehezen megszerzett írói tudást a naplón kívül már nem kamatoztatta. Azt nem lehet tudni, hogy mi állhatott a háttérben. Talán nem érezte magát elég felkészültnek, vagy a szokásos önbizalomhiánya miatt nem volt mersze az íráshoz.

Ismerve Radnóti sorsát, megkerülhetetlenek az olyan kérdések, minthogy megmenthető lett volna? Megragadtak-e minden lehetőséget a költő megmentésére? A dolgok nem feketék vagy fehérek, így erre sem lehet egyértelműen válaszolni. Az biztos, hogy a költő személyisége mágnesként vonzotta magához az embereket, sokan rajonghattak érte, az üldöztetés idején mégsem akadt egy-két emberen kívül más, aki segített volna neki.  Hamis papírokat is csak azok ajánlottak, akiket érdekelt a sorsa, de még ezek az emberek sem tudták elbújtatni, mert a költő mintha szándékosan rohant volna a halál felé.  A harmadik munkaszolgálat története köztudomású, de vannak olyan részletek, amelyek csak ebből a naplóból derültek ki. Ilyen volt, amikor a költő visszaküldte azt a pénztárcát, amibe 600 pengőt varrtak bele. Ez egy érthetetlen lépés volt, hiszen arra a pénzre nagy szüksége lett volna a munkaszolgálatos létben. Ugyanezt tette a neki csomagolt szalonnával, mondván, nehéz volna a cipelése. Radnóti a bevonulás után levelet írt, amiben jelezte, hogy a menetszázadból kiemelnek embereket, ha a hitközségtől érkezik a kérés, Fifi ezt próbálta elintézni, de nem járt sikerrel. Az ostrom után pedig azzal gyötörte magát, hogy talán 1944 őszén férjét még ki lehetett volna menekíteni, de érdemi lépés akkor nem történt az ügyben.

Magam is meglepődtem, de a naplóból kimaradt, hogy 1944. március 20-án a fiatal Lengyel Balázs beállított Radnótiékhoz azzal a szándékkal, hogy átadja az Amerikába költözött bátyja papírjait. A költő ezt nem fogadta el. A bevonulás előtti utolsó napon Aczél György és Kun Miklós látogatásuk során hamis papírokat akartak neki adni, de ezt sem kérte. Tény, hogy abban az időben a papírok önmagukban semmilyen védelmet nem jelentettek. Az sem került bele a naplóba, hogy milyen volt Fifi első bujkálása a pécsi apácazárdában. Csak arról tett említést, hogy kik segítették eljutni és mettől meddig volt ott, de arról már nem írt, milyen volt az élete az apácák között. Évek múlva egy levélben oázisként emlékezett erre az időszakra.

Gyarmati Fanni ennél a naplónál jobb közlési módot nem is választhatott volna, hisz így minden lényegeset el tudott mondani, ami nem biztos, hogy egy interjúnál is ugyanígy megvalósult volna. Igazából régen a versek önmagukban voltak érdekesek, most pedig minden népszerű, ami a Radnóti házaspárhoz kapcsolódik. Ők maguk lettek a Radnóti brand. Fifi aktív szerepet vállalt ebben a védjegyben. Hallgatott. Ez a meghökkentő stílus elérte célját. Fenntartotta az érdeklődést. A naplóval persze továbbépült a brand. Elsőre talán riasztó lehet a terjedelem miatt, de szerencsére könyvsiker lett. A nagyközönséghez is eljutott, nemcsak ahhoz a szűk körhöz, aki minden ilyen könyvet elolvas. Talán Radnóti versei is új megvilágításba kerülnek. Sokáig beszédtéma lesz még minden, ami velük kapcsolatos. Néhány év múlva kiadják a levelezésüket, várhatóan akkor is nagy lesz az érdeklődés. Felolvasóesten már idéztek a Fifi naplóból, de monodrámaként is megállná a helyét. Bízom benne, hogy a filmesek is felfedezik maguknak. Mivel a szövege többjelentésű lett, így mindenki a saját értékei szerint fogja megítélni. A brand szárnyalásának ez is csak kedvezni fog.

(Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935–1946, Napló I. 592 oldal, Napló II. 688 oldal. Jaffa Kiadó, 2014)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©