Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Tóka Judit

Az ember értékes

Az elvárások lehetnek hasznosak és károsak is. Én azt gondolom, ez attól függ, hogy előbbre viszi-e az embert egy adott közeg a céljai elérésében, és ezáltal hasznosnak, értékesnek látja önmagát, megkapja a pozitív visszacsatolást. Viszont ha az elvárás teljesíthetetlen, az ember sérül benne, vagy úgy érzi, még nem érett meg rá, akkor károsnak is mondható. Legfőképpen hagyjuk meg az ember szabadságát!

A mai kor társadalma nagy elvárásokat támaszt az emberek felé. A televízió, a rádió és az internet világa sokszor azt sugározza felénk, hogy mi az, amin kellene változtatnunk azért, hogy elégedettebbek legyünk önmagunkkal, társunkkal, gyermekeinkkel. Hatnak ránk a reklámok, a szépségipar, a különböző márkák.  Az emberben folyton a megfelelési kényszer vágya ég, hogy a társadalom hasznos tagjává tudjon válni. Sokan azt gondolják magukról, nem elég jók és értékesek, hogy tenni kell valamit és változtatni kell önmagukon, hogy mások elfogadják őket. Az embereknek rá kellene ébredniük arra, hogy már most is értékesek. Elanyagiasodott a világunk, sok minden  már csak a pénzről szól. Azt gondoljuk, ha nekünk nincs meg az, ami a másiknak már megadatott, nem is érünk annyit. Sajnos, ez már az iskolákban is megmutatkozik!

Az ember egyik nagy kincse a beszéde. A tiszta, nyílt kommunikáció szemtől-szembe. Ehelyett lettek a gépek (számítógép, telefon) és az ember kevesebb igényt tart arra, hogy kimozduljon és minőségi időt töltsön másokkal. Ezek az eszközök hasznosak, ha arra használjuk őket, amire kell. Elvárjuk, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból, dolgozzunk késő estig, közben nem látjuk a gyerekeinket felnőni.

Mindig lesz olyan elvárás, amit nem tudunk teljesíteni. Mindig, mindenkinek megfelelni nem lehet, és nem is kell. Az elvárások fontosak és kellenek bizonyos kereteken belül és teljesíthetőségük szerint. Meg kellene ismerni jobban önmagunkat, elfogadni azt, akik vagyunk, és egymást is.  Változtatni azon kell, ami a saját magunk és a társadalom javát szolgálja, hogy az ember jobban érezze magát, és ezáltal több türelemmel és szeretettel forduljon embertársai felé. Megállni újra egymás mellett, és mosolyogni! Nem kerül semmibe, de annál többet ad nekünk.

Talán a legfontosabb lenne megtanulni szeretni önmagunkat, mert minden velünk kezdődik. A sok elvárás helyett újra megfogni egymás kezét. Hálát adni azért, amink van, és ami a legfontosabb lenne, elfogadni Jézus parancsát, amely így szól: SZERESSÉTEK EGYMÁST! Azt gondolom, ha ezt az egy parancsot betartanánk, akkor egy sokkal boldogabb és szerethetőbb világban élhetnénk egymás mellett.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©