Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Krasznai Sándor

Elvárásaink

Az ember különös lény. Próbál folyton dolgokat összevetni, hasonlítani, mérlegelni, melyik több, jobb, nagyobb, kellemesebb, jogszerűbb, megérdemeltebb stb. Néha objektív tud lenni, néha épp csak súrolja az objektivitást, máskor pedig teljesen szubjektív tényezők alapján ítél meg dolgokat.

Amikor iskoláim elvégzése után a munkaerőpiacra kerültem, azon keseregtem, miért nem lehet az én fizetésem is annyi, mint az idősebb szakiké, kollegáké. Egyfajta negatív megkülönböztetésnek éreztem a kevesebb munkabért. Majd pár év múlva jöttek az akkor kezdő fiatal szakik, kollégák, és ők gondolkodtak hasonlóan, akár én évekkel korábban. Majd jöttek olyan munkatársak, akik tehetségtelenek és lusták is voltak, de mégis elégedetlenek voltak fizetésükkel. Némelyikük ki is hangsúlyozta, bizony neki mások az elvárásai, ami a fizetést illeti. Majd amikor egy tőlem idősebb munkatársam megkérdezte tőle, ugyan, akkor a munkával kapcsolatban is mások-e az elvárásai, megsértődött.

Alapjában véve, amikor adunk, kapunk valamit, önkéntelenül is ott motoszkál bennünk valamilyen előítélet, mérlegelési mód, mellyel valamilyen egyenlőségjelet próbálunk tenni dolgok közé, vagy a különbségeket hangsúlyozzuk ki. Ezt akkor is megpróbáljuk, amikor szinte lehetetlen, hisz bármily különös, néha adni szeretünk, máskor pedig kapni, de minden ellenszolgáltatás nélkül.

Amikor nemrég egyik sportriporter kifejtette elvárásait egy világhírű teniszezőnővel kapcsolatban, mely az alakjára vonatkozott, miszerint szerinte túlsúlyos, riporterek tucatjai taposták sárba, mondván, egy világhírű teniszezőnőnek nem kell Barbi baba alkatúnak lennie.

Az előbbi példa mintájára megítéléseink gyakran átesnek a ló túloldalára. Pillanatok alatt képesek vagyunk dönteni; sovány-kövér, szép-csúnya, okos-buta, jószívű-gonosz, megértő-elutasító stb. Aztán pár perc múlva rájövünk, túl hamar ítéltünk, mert a felállított tézisünk egyáltalán nem helytálló. Talán az első benyomás elvárásainkat tükrözi, ami gyakran felületes.

Elvárásaink gyakran túlzottak, ami egy hazugsággá degradálja ítélőképességeinket. Ha például autót vásárol valaki, nem feltétlen választja a legpraktikusabbat. Ha egy autóval szemben az az elvárásunk, hogy A-ból B-be biztonságosan elvigyen bennünket, vásárolhatunk 5 millióért, de hasonlót 15-ért is. Az 5 milliósnak csak elvétve jelenik meg reklámja a médiákban, míg a 15 milliósnak gyakran és hosszú ideig. Egy autónak akár ötödrészét is kiteheti a reklámköltség, így a 15 milliósnak akár 3 millió is lehet a reklámköltsége. Az autógyárak tudják, a reklámköltség busásan megtérül, mert az emberek hiúak, egyféle státuszszimbólumot látnak az autóban. Ráadásul a rideg statisztika szerint nem feltétlen a legdrágább autók a legbiztosabbak, legbiztonságosabbak.

De hasonlóak a gyógyszerek is. Van gyógyszer 1400 forintért, és ugyanaz más néven 400-ért. Az 1400-asat folyton reklámozzák, a 400-asat egyáltalán nem.

A reklám egyfajta önigazolást próbál teremteni elvárásainknak. Addig nézzük, halljuk, míg egyszer természetesnek tűnik: na, ez kell nekem, ez a legjobb, a legkülönb. Amit erősít, hogy abban a drágább autóban különbnek hisszük magunkat, tehát egy elvárásunk van embertársainktól, éspedig: csodáljanak bennünket. Ezt próbálja erősíteni öltözködésünk is, vagy drága egzotikus utazások, melyekről mesélve valamilyen glóriát varázsolunk önmagunk fejére.

Internetes közösségi oldalakon is tanúi lehetünk embertársaink elvárás halmazának. Legtöbbünkről hamar kiderül, kik is vagyunk tulajdonképpen. Sokan szeretnék, vannak elvárásaik, ha kedvelnék, csodálnák őket, viszont éppen ők nem méltatnak másokat.

Egy barátom mesélte rég: „Amikor még nem volt telefon, ha mondani akartak az emberek valamit egymásnak, találkozniuk kellett. Akkor feltétlen őszintének kellett lenni, hiszen a másik észrevette, ha nem így történt. A telefonba már lehetett kicsit füllenteni, de még a másik hangja sok mindent elárult. Ma meg az interneten azt mondasz, amit akarsz.”

Elvárásainkban – akár minden másban – bizonyos tolerancia készségre van szükségük. Descartes idézetét hallva: „Cogito ergo sum” (Gondolkodom, tehát vagyok) mi is gondolkodhatunk, mielőtt elvárásainkat megpróbáljuk tolerálni, tudatosítani, netán kijelenteni mások előtt. Így mások szemében nem holmi kérkedő figurák leszünk, hanem megfontolt, komoly emberek.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©