Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kenyeres Hajnalka

Az írás

Régen írtam, írnom kellene. Annyi szép emlék, élmény él még a szívemben, amit szeretnék megosztani.

Egy magánlevél, vagy egy hivatalos levél nem okoz gondot.

Nekem az ÍRÁS nem megy könnyen. Megérint egy emlék, egy esemény, egy történés. Napokig tart, míg összerakom lépésről lépésre. A történéssel együtt mindaz az érzelem, fájdalom, vagy boldogság is megjelenik a lelkemben.

A szellem és az érzelem lassan rendeződik, és kialakul a „mű”.

Mindezt szavakká, mondatokká kell formálni. Van úgy, hogy napokig rakom össze a cselekmény és az érzés együttesének szavakkal való kifejezését.

Szeretem megmutatni azt a lelki állapotot, amely a cselekményt tükrözi.

Írásaimban mindig keresem az Embert, annak a lelkét. Szeretem megmutatni az érzelmeket, de az érzelgősséget nem szeretem.

Kevés jelzőt használok. Egyik írásomban azt írom: „Kerestem Apám kovácsműhelyét, de a helye sincs meg. Pedig még érzem a hiccelő vas illatát, hallom az üllő és a kalapács zenéjét.” Ebben a mondatban benne van lelkem minden fájdalma.

Mikor gondolatban, mondatról mondatra kész a „mű”, akkor papírra vetem.

Igen, papírra! Nekem az írás ceruza és kockás papír. Kezembe veszem a ceruzát, és a már szellemileg megfogalmazott szavakat, mondatokat a lelkemen keresztül a ceruzával egymásban ölelkező betűkkel leírom.

Mikor végeztem, legépelem.

Gépelem! Itt már nincs dolga az érzelemnek. A gépírás nekem nem más, mint sok apró fekete különböző formájú pettyek halmaza. Másolata egy szívvel-lélekkel írt történetnek.

Ha a kedves olvasó a sok kis fekete pötty mögött megérzi és látja azokat a lélekből jövő összeölelkező betűsort, annak mondanivalóját, akkor boldog vagyok, mert közöltem valami szépet.

Köszönöm az értő és érző olvasónak.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©