Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Láng Miklós

Gyerekdolog az egész

Szívesen tartok kapcsolatot barátaimmal, kedves ismerőseimmel, de csak azokkal, akiknek e-levél címük van. A postai levelezés „bonyolult”; kell hozzá boríték, bélyeg, és el kell vinni egy postaládához. Ma azonban kaptam egy levelet, amiben egy ismerősöm valami újságcikk fénymásolatát kéri, és bizonyos ügyben is választ várna. A küldendő papírt hamar megtaláltam, majd leültem az internethez, hogy megírjam a válaszomat. Megnyílt ugyan a gépem, de ahol írhattam, volna, az a „program” nem akart bejönni. Egy darabig próbálkoztam: nyomtam ezt meg azt a billentyűt, de egyre kuszább képek jöttek elő. Inkább elzártam a masinát azzal, hogy majd telefonon próbálok tanácsot kérni egy ismerősömtől. Van nekem írógépem, végül azzal is meg tudom írni a levelemet. Elővettem a sarokból a jó öreg Erika táska írógépemet, kitettem az asztalomra, bele a levélpapír, aztán elkezdtem írni: Kedves Jóska Bátyám – csak ennyit írtam, amikor észrevettem, hogy semmi se jelent meg a papiroson. Megtapintom a festékes szalagot: nyomot sem hagyott az ujjamon. Nem gond: a szomszédomban van egy írószer bolt, átugrottam egy új szalagért; jó lesz az talán még máskorra is. A boltos úgy nézett rám, minta fél kiló túrót kértem volna nála. Megismételtem a kérésemet; talán nem hallotta jól, mire megjött a válasz: – Uram, hol él Ön? Tíz éve nem kerestek nálam írógépszalagot. Ki használ ma írógépet?

Ecseteltem ugyan a helyzetemet, de ez sem hatotta meg: szalag nincs. Nem tragédia, ismerek én egy trükköt, amivel szalag nélkül is lehet gépelni. Elővettem a levélpapírt, rátettem egy kopírlapot (ami ugyan kissé használt volt, de jónak ítéltem), majd egy vékonyabb papírt. Így elkészítve a „szendvicset”, betekertem a gépbe, és elkezdtem a levelemet: Kedves Józsi Bátyám!… Majd folytattam egy jó bekezdésig. Ekkor fellibbentettem a két felső réteget, hogy megnézzem: mennyire olvasható a levélpapíron remélt szöveg – és meglepve látta, hogy nincs azon semmi; a kopírpapír is kiszáradt.

Végül lehet kézzel is írni, bár ebben már nem vagyok gyakorlott, de nekikészültem, amikor átjött a szomszéd 8 éves körüli gyermeke, aki egyébként is gyakori látogatóm, amikor a leckéjéhez kér valami segítséget. Ezúttal csak celluxért jött valamihez. Udvariasan elnézést kért, hogy írásomban zavar, de megkérdezte, hogy miért nem a számítógépet használom. Elpanaszoltam neki, hogy miként jártam vele.

– Megnézhetem? – kérdezte.

– Természetesen. – Hiszen tudom, hogy náluk is van számítógép.

Kiskomám pedig nagy komolyan leült a gép mellé, megnyitotta, leütötte ezt meg azt a billentyűt, majd közölte, hogy nincs ennek a gépnek semmi baja, csak valószínűleg elütöttem valamit.

Ilyenez ezek a mai kis gyerkőcök – gondoltam, és mert éppen volt a fiókomban egy tábla csoki, boldogan nyújtottam át – honoráriumként.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©