Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Csillagné Lőrincz Zsuzsanna (LőZsu)

Emlékek a Dunahátról

Mennyi elfelejtett emlék, mennyi elfelejtett táj, elfelejtett ízek!

– Adhatok egy almát, mama? – kérdezte lánya a 83 éves Juliska nénit.

– Most nem, majd később – mondta Juliska néni, de azért oda-odapillantott a gyümölcsös kosárra.

– Tudod, lányom, mennyiféle alma volt Dunaháton, a szigeten, a kis Duna és a nagy Duna között? Ez volt a falu gyümölcsöse, kicsit vadregényes, kicsit romantikus. Minden családnak volt egy kis darab földje. Ha nagy volt a víz, drótkötélen húzták át a csónakot, ha kicsi, át lehetett gázolni. Sok kis kunyhó állt a szigeten. A nagyobbacska gyerekek voltak az almacsőszök, ott is aludtak. Mindennap vitt nekik valaki ennivalót. Pityu bátyád is volt almacsősz, meg Juliska nővéred. Te jó ég, mennyiféle alma volt, és mennyi íz! A buja almát zölden szedték, és sárgára érett. A kecskeméti piros nyári alma volt, jó leves, hű, de szerettem! A bőralma kemény héjú, sárgásbarna. A hips alma zöldespiros és óriásira nőtt, úgy, mint a piros csíkos, zöldessárga sándorcár és a busa alma. Nagy volt a törökbálint is, de mi ezt csak jeges almának hívtuk, mert a magháznál mintha megfagyott volna. Enyhén savanykás volt a citrom alma. Az aranyparmin volt a legfinomabb. A legnagyobbra a pogácsa almafa nőtt, a termése is óriási volt, no ebből néha látok a piacon. Az almaszüret után elárverezték a falu almáját, mert a falunak is volt egy nagy darab almása. Nagyapád is vett almát, mert jonatán és aranyparmin nekünk nem volt. Ami megmaradt, abból bort csináltak, meg megszárították nagy, egyméter átmérőjű kosarakban, utána meg betették a kenyérsütés után a kemencébe. Olyan mennyei illata volt! Az almát a padlás gangján, a gang alatt tárolták, tavaszra mind elfogyott. A kormos alma fekete, az irisz piros volt. A pamut alma sokszor kétszer is termett. Szép volt az apró vér alma, karácsonykor a fenyőfát díszítette.

Hát ennyiféle alma volt. Hol vannak már? Hol van a Dunahát? Negyvenöt után traktorral huzatták ki a földből a gyönyörű fákat. Ott feküdtek holtan. Több évig ott voltak, senki se vitte el tüzelni.

Juliska néni elhallgatott. Egy darabig csendben ültek. Gondolatban ott járt azon a régi szigeten. Aztán megszólalt:

– Most ennék egy almát.

– Tessék, mama, ez a legszebb.

– No ne hámozd, csak mosd meg, a héjában van a legtöbb vitamin, azt hagyd rajta.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©