Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Györgypál Katalin

Megadom!

„Ígéret szép szó, ha megtartják,  úgy jó” – csontunkig-lelkünkig ismerős közmondásunk, és nem alaptalanul. Ígérni jó. (Olykor „csak” hasznos). Elhinni egy ígéretet jó, mert „hinni jó”! Betartani nem mindig sikerül az ígéretet. Betartatni még kevésbé sikerül – oly sokszor. Utóbbi már az erőszak(osság) határát súrolja.

Szívesen ígérünk – általában. Mert olyankor erősnek, okosnak, nagylelkűnek érezhetjük magunkat. Már ha komolyan gondoljuk ígéretünket, legalább az ígéret, megígérés pillanatában. És ha már akkor sem gondoljuk komolyan? Ha csak azért ígérünk meg valamit, hogy lerázzuk a másikat? Vajon hányszor tettük/tesszük meg ezt életünk során?

Különösen a „hívő” – hiszékeny-naiv kisgyerek számára bűn az ígéret be nem tartása, a csak odavetett, részünkről komolytalan ígéret. Egy világ dőlhet össze bennük.

Megszegi az ígéretét valaki – és nem történik semmi. Hányszor is…? Megbocsátjuk, mert alapjában véve nincs más választásunk lelkünk békéjéhez.

Higgyünk hát egyáltalán bármiféle ígéretnek? Mikor higgyünk? Kinek higgyünk?

Számomra a legtündéribb (jó és rossz értelemben véve egyaránt) történet: valaki megígéri, tudván tudva, hogy irreális, betarthatatlan, megvalósíthatatlan dolgot ígér, eszébe sincs megtartani, talán nem is képes rá. A másik, ha ezt érzi, tudja, akkor a) látszólag elfogadhatja, aztán nem számít rá úgy sem; b) nem fogadja el az ígéretet, nem hisz benne, aminek hangot is ad – erre a „hamis” ígérettevő megsértődik, mert megkérdőjelezték az ő mindenhatóságát, mert kételkedni mernek az ő nagyszerűségében; c) elhiszi a valótlan ígéretet szegény balek, mert „naiv” – jólelkű –, aztán persze egyrészt mélységesen csalódik, másrészt és ráadásként ki is nevetik szembe vagy a háta mögött, hogy egyáltalában elhitte. „Milyen jó vicc volt”!

Lehet ez gyerek, de lehet jólelkű, hiszékeny felnőtt is akár.

Egy jószándékú ígéret sem tartható be mindig. Teljes bizonyossággal mondhatja valaki: „Ekkor jövök.” Vagy: „Megcsinálom”. És nem jön. Vagy nem tudja megcsinálni. Rosszul csinálja meg.

Miért is ígérte meg?  Mert – mint tudjuk – ígérni jó. Talán tényleg akkor akart jönni. Talán tényleg hitte, hogy – jól – képes megcsinálni. Ígéretével leszereli a másikat. Ne kérje tőle többször már azt a valamit, elege van. Ne akarja a másik megtenni azt a valamit, mert ő akarja megtenni, ő akar érvényesülni. Vagy csak abban a pillanatban jópontot akart szerezni.

Se vége, se hossza…

És léteznek persze a kikényszerített ígéretek is. Ezek zsarolási hátterére már ki sem térek.

Az ígérgetésnek eleve pejoratív a kicsengése. Rosszízű. A bizonytalanság, a halogatás sugallója. Persze, előfordul, hogy a sok ígérgetés után egyszer csak – csodák csodájára – mégis beváltja valaki. Ha már nagyon muszáj. És ha egyáltalában képes rá.

Ígérjünk mi valamit? Igen, ha biztosan tudjuk, hogy meg tudjuk tenni.

Aztán szembetalálkozunk azzal, hogy a szép ígéreteknek hisznek, az sem baj, ha nem valósul meg később, ha eleve tudható, hogy megvalósíthatatlan, de addig is lehet álmodozni, hátha tényleg eljön az a Kánaán; aki meg nem ígért ilyet, az iránt nem érdeklődnek… „Mert hinni jó.”

Például csoda-termékekben. Csoda-fogyókúrákban. Csoda-reklámokban. Az sem baj, ha sejtjük, hogy értelmetlen. Hátha, mégis megtörténik most, kivételesen, csak velünk az a bizonyos csoda! Hátha tényleg az évszázad üzlete az az olcsó hitel, ha egyszer a bank olyan alacsony törlesztést ígér(t)! – a többit már tudjuk. Évekkel előbb azt tartották baleknek, aki nem hitt benne, nem vett fel „ingyen-hitelt”. Ami, mint tudjuk, sohasem létezett, mint ahogy „ingyen-vacsora” sincs. Valahol, valamikor meg kell fizetni mindig az árát.

Miket tudnak ígérni a szerelmesek! – csodaszépeket. Csillagokat az égről. Sokszor szentül hiszik is, az „örökké foglak szeretni” érzéssel karöltve. Betartani nem túl gyakran sikerül, és főleg nem könnyűszerrel.

Ígérnek nagyokat holmi kuruzslók is. Csodás gyógyulásokról olvashatunk. Ezeknél az eseteknél nehéz lenne pontosan kiszűrni a tényleges igazságot – az emberi szervezet tudatalatti-öntudatlan öngyógyító erejét, képességét – és a hozzá gyártott ilyen-olyan „elméletet”. Ami az egyik embernél, tételezzük fel, bevált, a másik számára csak „ígéret” lehet. A fogyókúrás mesékről pedig már regényeket lehetne írni. Ezek is mind ígéretek.

Miért ígér valaki? Okos, ügyes akar lenni, tudjuk; de az ígérő mélységes vágya is tükröződhet benne valami (valaki) iránt.

Lehet felelőtlen is az ígéret: ő ugyan nem képes rá, de ígéretével kiszorít a tevékenységi körből, látókörből olyan valakit, aki viszont képes lenne. Nem is mindig a hiszékeny a „felelős”, vagy legalább is nem csak ő. Az ígéretet tevő önértékelése is hiányos ilyenkor. (Vagy csak önérvényesítő vagy éppen pénzszerző  vágya tört fel belőle nagy erővel.) De olykor nehéz azt mondani neki: „Nem, te nem vagy képes arra, hogy ezt (jól) megcsináld.” Legalább egyszer hibáznia kellene ahhoz, hogy ezt így kimondhassuk… És néha még azt az egyszeri hibázást is nehéz aztán kijavítani.

Lehet „fokozni” az ígéreteket? Lehet. Ígéret – komoly ígéret – nyilatkozat – szerződés, akár írásban. Ám olykor, mint tudjuk, a hivatalos szerződés sem ér túl sokat.

Lehet társadalmi méretekben, mi több, „emberiség” méretekben is – nagyokat – ígérni? Hogyne lehetne! Egész tudomány épült rájuk. Komoly művek ezek az utópiák. Érdekesek, szerteágazók. De utópiák, és eszerint is kell kezelni őket. Aki ígéretnek vette/veszi, az lényegében elveszett. Az „Ígéret földje” – leginkább csak a mesékben létezik. Mert ki tudja, kinek mi a Nagy Ígéret?

Higgyünk egyáltalán ígéretekben? Persze. De csak ha értelmét látjuk. Mert bizalom nélkül mégsem élhetünk. Ha mind ésszel, mind érzelemmel egyaránt fogadjuk az ígéreteket.

Különösen, ha az ígéretek is így, helyes ítélőképesség révén születnek.

Hiszen akár a felelőtlen ígéret, akár a hiszékenység megnehezíti az életünket. Vagy betartani egy ígéretet bármi áron – nem mindig a legésszerűbb magatartás.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©