Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Krasznai Sándor

Amit szabad…

Mint minden reggel, most is elindultunk Nikivel szokásos reggeli sétánkra. Niki egy ír szetter fajtájú nőstény kutya, aki már túl van a tizenötödik évén. A 15 év náluk már az idős kort jelenti. Mindezek ellenére jött velem becsülettel. Póráz nem kellett, anélkül is tudta, hol a helye, ott volt mindig a közelemben, csak pár lépésnyire távolodott el. Talán emlékei felfrissítéseként egyszer még pár lépésnyit poroszkált is. Ekkor észrevettem 20 méternyire két egyenruhás közterület felügyelőt. Gyors mozdulattal rákapcsoltam kutyámra a pórázt, és nyugodtan közeledtem a hatóság emberei felé.

Meglepetésemre előre köszöntek.  

– Jó reggelt! – hangzott el valamilyen kényszeredett hangon.

– Jó reggelt! – fogadtam a köszönést.

– Azt tudja, hogy póráz nélkül, azaz felügyelet nélkül a kutyák nem lehetnek közterületen?! – tette fel a kérdésjellegű kijelentését az egyik, a szigorúbb.

– De hiszen az én kutyámon van póráz. – Próbáltam kedvező vágányba terelni nem kívánt beszélgetésünket.

– Az előbb nem volt rajta, a kollégám le is kamerázta – mutatott rá közben az egyik fa mögött megbúvó, harmadik felügyelőre.

A lényeg, hogy igazolvány nem volt nálam, így hazáig kísértek, ahol kitöltöttek egy jegyzőkönyvet. Én közben érveltem, amivel tudtam.

– Láthatják – mondtam –, ő már egy nagyon öreg kutyus, nem árt senkinek.

– Hagyd! – mondta az engedékenyebb.

– Nem! – volt a szigorúbb egyszavas válasza.

– De hisz maguk is emberek – érveltem tovább, hiába.

Pár hét múlva Nikit el kellett altatni, mert öregkori betegségei annyira eluralkodtak rajta, hogy állandóan szenvedett. Majd egy hét múlva kaptam a végzést, fizessek be 5.000 forint büntetést.

Néha mentem arra – boltba, orvoshoz –, ahol az eset történt. A közterület felügyelők a nagy fogás reményében gyakran ott ólálkodtak. Arra gondoltam, úgy kellene tennem, mintha ott lenne valahol a közelben elengedett kutyám. Nem tettem mást, mint hangosan hívtam egy kutyát, amikor a felügyelők közelébe értem.

– Mogyoró, gyere! – kurjantottam el minden adódó alkalommal.

A hely alkalmas lehetett egy szabadon kószáló kutya felbukkanására. Egy négyemeletes több lépcsőházas háztömb, melyet oldalt is, mögötte is fás, bokros terület övezett. Készenlétbe helyezett kamerával ott várták a felbukkanó kutyát, amely megkoronázhatta volna tevékenységük eredményességét.

A felügyelők mindannyiszor felkapták fejüket, és vártak a jó fogásra. De a fogás elmaradt, mivel már nem volt semmilyen kutyám. Ilyenkor csalódottan, de mintha semmi sem történt volna, odébb húzódtak. Belül fojtogatott a nevetés, de nem lehetett kihangosítani, mert akkor egyből rájöttek volna, hogy őket hülyítem.

Talán a negyedik–ötödik „Mogyoró, gyere” kiáltás után már rájöhettek, csak ugrasztom őket, így a várt reagálás elmaradt. Én viszont kitartóan tovább zargattam őket.

Egy reggel sajtért és tejfölért küldött a feleségem. Messziről láttam az unatkozó felügyelőket. Akkorra percre pontosan tudta minden kutyatulajdonos, melyik időpontban hol tartózkodnak a rend szigorú őrei. Azért mégis megkockáztattam izgatásukat.

– Mogyoró, gyere! – kiáltottam jó hangosan.

A felügyelők unottan másfelé fordultak, mint akik tudomást sem vesznek rólam és a hangomról sem. Mozdulatukban valamilyen palástolatlan undor is lehetett. Talán gondolatban szerettek volna engem jól pofán vágni. A nyomaték kedvéért még füttyentettem is egyet. Ekkor a szigorúbb a gázspray felé nyúlt kezével.

Óriási meglepetésemre váratlanul kijött egy kutya a mellettem lévő bokorból. Úgy nézett ki, mintha Niki fiatalkori reinkarnációja lenne. Úgy tűnt, mintha nem is futna, hanem úszna a levegőben. Borzolódó barna szőrzete ezt a látszatot csak erősítette. A szép kutya pár méternyire körbefutott rajtam, majd előttem poroszkált. Pár pillanatra nekem is az az érzésem volt, mintha hozzám tartozna. A rend szigorú őrei pillanatok alatt aktivizálták magukat. A kamerás a gépet készenlétbe helyezte, és már forgatta is jelentősnek hitt filmjét. Előre szaladt, hogy olyan plánt tudjon befogni, melyen a kutya és én is rajta vagyunk.

– Sokba fog ez valakinek kerülni! – mondta gúnyosan a szigorúbb felügyelő.

– Meghiszem azt! – fűzte hozzá vigyorgón az engedékenyebb.

Így sétáltunk tíz–tizenöt lépésnyit. Odébb egy autóból szemetet raktak egy nagy fa köré, de a felügyelők most mással voltak elfoglalva. Amikor meglátták a felügyelőket, beugrottak a verdába, és nagy gázzal elhajtottak. Már kissé kezdtem magam furcsán érezni. Mi van, gondoltam, ha ez egy gazdátlan kóbor kutya, és kedvesnek ítélt hívásomra azzal felel, hogy gazdijának fogad el? Ezek itt engem a maximálisra büntetnek, beleszámítják a heccelődést velük, meg azt mondják, mind a tíz alkalommal szabadon volt engedve a kutyám, csak képtelenek voltak tetten érni.

Már közeledtünk a háztömb mások széléhez, amikor onnan egy egyenruhás rendőr lépett elő.

– Gyere, Natasa! – szólt a kutyának.

Az engedelmesen odafutott hozzá. A rendőr pórázt csatolt rá. A közterület felügyelők figyelme már a rendőrre irányult, mint akik azt kérdezik, mi volt ez.

– Semmi baj uraim, nincs itt mit nézni! – nyugtatta őket a rendőr. – Ez itt műveleti terület. – És néhány pillanat múlva eltűnt a ház mögötti bokrok takarásában.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©