Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Borka Zsuzsanna

ANGYALFAGYÖNGYÖK

M. Fehérvári Judit versei. Egy verseskötet margójára

Ma nem főztem ebédet. Megérkezett M. Fehérvári Judit könyve, az Angyalfagyöngyök. Kinyitottam, s ott maradtam a heverőhöz szögezve, kezemben a verseskötettel.  Ha emlékeim nem csalnak, utoljára 16 éves koromban sírtam Kemény Zsigmond Özvegy és leánya című könyve felett, most már az Ajánlásnál könnyes lett a szemem.

Nem akarom méltatni, dicsérni a verseskötetet, megteszik ezt helyettem mások, nálam hozzáértőbbek, avatottabbak. Nekem először Szécsi Margit szavai jutottak eszembe, amiket Nádasdi Éva verseihez írt: „Ó, milyen halkan szól a hangod! Kinek beszélsz, a csöndnek, a falaknak? Nem lehet, nem igaz! Már hallhatnak sokan! Virágot maga Emily Dickinson tűz a hajadba.”

Azt gondolom, M. Fehérvári Judit személyében egy csodálatos költőt köszönthetünk. Ilyen visszafogottsággal írni élete legnagyobb fájdalmáról, amikor legszívesebben beleüvöltené a világba a szenvedését, az elviselhetetlen kínt, a zokogó bánatot, csak nagyon kevesen tudnak. És ettől válik még megrendítőbbé a versbe szublimált gyötrelem. Csak így, ilyen leheletfinom, szépséges jelzőkkel szabad felidézni az imádott, szeretett lány alakját, akinek drága lényét szelíden, mégis pazar színekkel festi meg az egyetlen gyermekét elvesztő anya, akit ebben a földi életben már soha nem ölelhet magához, de aki vele van, és vele lesz a világ végezetéig.

Köszönöm, hogy gyönyörű verseid által megismerhettem őt, az életen szélvészként átviharzó, különleges tehetségű lányodat. Tudom, nem vigasz, de ő már örökké élni fog a verseidben és általad.

A kötet versei: Istentől Istenig; In memoriam Mocsár Zsófi; „Stabat mater dolorosa”; Mikor az anya temeti gyermekét; Margón túli sorok. Ezek a versek mind-mind egyetlen lánya alakját idézik, s még számtalan csodálatos írásban örökíti meg emlékét.


(M. Fehérvári Judit: Angyalfagyöngyök. Palackposta Zsófinak a Mennyek Országába. Felelős kiadó: Cívis P. Kft., Debrecen, 2022, 154 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©