Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kelemen Bata Mária

Mit mutat az idő kereke?

Életem kenyerének már jócskán a csücskét fogyasztom. Rádöbbentem, elszaladt az idő. Visszapörgetem az idő kerekét, elgondolkodom, milyen volt az életem, egyensúlyban volt a munka és a pihenés? Egyértelmű: nem!

Férjem reggeltől estig dolgozott. Sűrűn még hétvégén is. Így rám maradt minden itthoni munka. Gyerekek, háztartás, kert, állatok gondozása a munkahely mellett.  Nem volt könnyű. Házat építettünk, gyűjtögettünk egy kis pénzt, kocsit vettünk, majd következett a telek üdülőövezetben. Arra építettünk egy nyaralót, amit lehetett, ketten csináltunk a férjemmel. Többféle zöldséget termeltünk. Ha az időjárás engedte, vasárnap délután kimentünk a strandra. Jólesett a nehéz fizikai munka után.

Mindig időszűkében voltam. Túlterveztem magam. Azt sem tudtam, milyen csatornák vannak a TV készüléken.

Most átgondolom a másik oldalt, a pihenést. Mi fért bele?

Egy-egy kirándulás, Budai- hegyek, Városliget, Állatkert, Cirkusz, Vidámpark, mozi. Apróbb esetek, olvasás, Balaton kétszer a gyerekekkel. Na meg persze a saját nyaralónkban töltött idő. De hát a kertet ott is rendbe kellett tenni nyaralás közben.

Akárhogy nézem, a mérleg nyelve a munka irányába billent. Mióta nyugdíjas lettem, kezd visszafelé haladni. Az életem már nem gyorsvonaton robog, örülök, ha sétálva eljutok A-ból B-be.

Így most a pihenés váltotta a munkát, a mérleg nyelve ez irányba mutat.

TV-t nézek, néha elmegyek egy irodalmi délutánra, bár többször szeretnék, de sajnos megkoptak a „futóművek”! Internet, olvasás.

Jó dolog az internet, tudom tartani a kapcsolatot rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. Kérdés, be tudom-e pótolni az elmaradt összhangot, egyensúlyt a munka és a pihenés között? Biztos vagyok benne: nem! Fordult a kocka. Míg fiatal voltam, nem volt időm a pihenésre. Most van időm, de nincs erőm a munkához.

Be kell látnom, a munka és a pihenés soha nem fog kéz a kézben járni az életutamon!

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©