Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

PRÓZA

Fehér József

Kaland az élet

Az élet egy nagy kaland, állapította meg Simonfy Ákos az autója roncsait szemlélve és a rendőrségi helyszínelőkre várva. Ha most valaki látná őt itt, az árokparti, óriás kőrisfánál üldögélni és hallaná a gondolatait, azt hihetné, hogy valamelyik elmegyógyintézetből szabadult. Szó sincs róla! Maga sem tudja, honnan jutott eszébe ez a hitet, reményt adó gondolat, de jó, hogy eszébe jutott, mert így legalább másként kezdi szemlélni az életét.

Ordítozhatna, üvöltözhetne, amiért ripityára tört és zúzódott az elegáns kocsija, amire éveken át spórolt, de mi értelme lenne. Nem oldana meg vele semmit, legfeljebb a dühét vezetné le. Kire lehetne dühös?… Csakis saját magára! Hogy még vasárnap is bulizott…, ahelyett, hogy alaposan felkészült volna a cége érdekében a mai vidéki, üzleti tárgyalásra. De neki tegnap meg kellett hódítania Zsuzsát, ezt a csodálatos teremtést, akiből úgy árad a szépség és az elevenség, hogy boldogan feleségül venné. Még a múlt héten Sacóéknál, az üzlettársánál volt ebéden, ott ismerte meg, és nyomban beleszeretett. Hogyne szeretett volna bele ebbe a szőke szépségbe, aki olyan édesen tudja a füle mögé helyezni aranyszőke hajának tincseit, hogy attól elámul az ember. S az a könnyed kacagása és a ragyogó égszínkék szeme magával ragad mindenkit.

Tegnap lent voltak Szeged alatt a Tiszán, csónakáztak, horgásztak és nagyokat nevettek. A kisbográcsba felkészítették a kifogott és felpucolt pontyokat halászlének, majd száraz gallyakat kerestek, és alágyújtottak. Olyan finom halászlét főztek, hogy még maga Zomák Juci is, aki büszke halételeire a cégnél, megnyalta volna mind a tíz ujját utána.

Mindketten nagyon jól érezték magukat. Ákosból, derűs fiatalember lévén, dőltek a tréfák és a viccek, Zsuzsa meg hahotázott. Már túl voltak az első csókon, és megbeszélték a következő randevú időpontját. Simonfy hazavitte a lányt, majd betért Sacóhoz, akinek, mint kiderült, Zsuzsa az unokahúga. Látom öregem, nevetett Sacó, értesz a nők nyelvén. Mit mondjak, vallotta be Ákos, beleszerettem ebbe a gyönyörű lányba. De ugye nem felejtetted el, hogy holnap üzleti tárgyalásra kell menned? Fontos lenne a cégünknek. Nem…, persze, hogy nem felejtettem el…, bizonygatta Sacónak. Az igazat megvallva, kiment a fejéből az üzleti tárgyalás, mert Zsuzsán járt az esze.

S amikor otthon beállt a garázsba, lehajtott gyorsan két kispohár konyakot, amitől el is álmosodott. Későn ébredt, ilyenkor már úton szeretett volna lenni. Lezuhanyozott, tisztát vett, nyakkendőt kötött, magára cibálta üzleti öltönyét, és gyorsan cipőt húzott. A feketekávét a kocsiban kis híján magára öntötte, és indított.

Még csak most kezdte átnézni a szerződés anyagát az okostelefonjáról. Nem csoda, hogy egy mélyedésbe futott a kocsi jobb első kereke, ami megdobta az autót, neki egyenesen a vastag törzsű fának. De él, itt van! Még egy karcolás sincs rajta. Ennél nagyobb szerencsét nem is kívánhatna magának!

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©