Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Sipos Mari

TÜKÖRKÉP

Györe Ibolya kötete

Néhány évvel ezelőtt az Ősfehérvár Alkotóközösség irodalmi programján – nagyérdemű közönségünk soraiból – ismerhettem meg a könyv szerzőjét, Györe Ibolyát. A program végén örömmel üdvözöltük egymást, bemutatkoztunk, de tartalmas beszélgetésre ott a helyszínen nem kerülhetett sor. Később barátoktól, volt kollegáktól értesültem arról, hogy Ibolyával egy cégnél dolgoztunk, aki az elmúlt években szabadidejét versek, prózai költemények írásával tölti.

A közelmúltban egy jó hangulatú zenés irodalmi napon aranyoztuk a lelkünket a Köfém Művelődési Házban Csató József újságíró, író tizedik könyvének bemutatója alkalmából. A Cserhát Pályázati Oklevelek, valamint a Délibáb Magazinok a program végén kerültek átadásra Bornemisza Attila elnök megbízásából. A díjazottak között volt Györe Ibolya is, aki örömmel vette át pályázati írásáért az elismerést. Büszke voltam arra, hogy a sikernek én is részese lehettem. A szerző ekkor kért fel, hogy írjak egy könyvajánlót legújabb kötetéhez. A felkérést örömmel fogadtam, mert szeretem a kihívásokat. Hiszem és vallom, hogy a művészet, az irodalom, a festészet rólunk, nekünk, embereknek szól. A papírra karcolt versek, a prózai írások tükrözik az emberközpontú valóságot. Írás vagy olvasás közben ráébredünk az élet lényegére, vagy a lényegtelen dolgokra, amely dolgokról mindig az író, a költő, az ember dönt, mint ahogy most megjelenő könyvében Györe Ibolya is döntött. Saját érzelmei, érzései, vagy a világról alkotott véleménye alapján megszületett a Tükörkép című kötet. Verseivel, prózai írásaival valóban tükröt tart nem csak saját magának, de az olvasónak is. Remek írásai az életről, a szeretetről, a szerelemről, a családról, a barátságról szólnak. Sokszor megmosolyogtató féligaz, vagy igaz történetei vidámságot, ugyanakkor komoly, fájdalmasan mély érzelmeket, érzéseket közvetítenek. Az olvasó elé nem egy látszólagos kép tárul, hanem a valóság, melyben a szerző igazi arcát fedezhetjük fel.

A Tükörkép által a szerző élete mostantól egy nyitott könyv, amely tele van múltbéli titkokkal, rejtélyes élettörténetekkel. Művészi módon, érdekfeszítő gondolatokat ébresztve mutatja be belső legnemesebb tulajdonságait, bölcsességeit, az évtizedek alatt összegyűjtött tükörkép áldásos, vagy éppen átkos emlékképeit.

Györe Ibolya kifejező eszköze a vers és a próza, amely nemcsak bemutatja a jövő nemzedékének a példamutató hasznos szabadidő eltöltését, de halhatatlanná teszi önmagát a könyv lapjain, amely örömteli, és megmarad az utókor számára.

*

A fejezet beajánlók: Barátság és Boldogság; Áldás és Átok; Életképek; Életmorzsák és Tükörkép. Mindegyikhez tartozik egy bájos kis kép, ami kifejezi a mondandót. Utána vers és próza váltják egymást, a téma körül csoportosítva. Az utolsó a Tükörkép, az önéletrajzi irodalmi munkásság háttérben a családdal fotókkal, kommenttel és kapcsolódó versekkel. – Györe Ibolya


(Györe Ibolya: Tükörkép. Novellák és versek fotókkal. K.: Holnap Magazin, 2022, 122 p.)

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©