Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

PRÓZA

M. Csóti Ágnes

Út a semmibe

Kriszta egy számára ismeretlen utcában futott, ahol méterekkel előtte Emma topogott magas sarkú cipőjében. A tény, hogy azt a nőt látja, akit egy alkalommal férjével látott lakásukban, megrendítette. Egyre hangosabban vert a szíve. Dühtől remegett, a szája kiszáradt. Gyűlölte a nőt.

Kórházban találkoztak először. Férje begyulladt szemére kerestek orvost. A nő a kartonozóban ült, intézkedett, és problémáját gyorsan megoldották. Ha a férfi megjelent – mindig szabaddá tette magát, kísérte, szóval tartotta. Egy napon újságot vett a férfi a kórházban, és Emma felajánlotta, hogy megveszi, ha péntekenként bejön érte. Furcsa volt a nő viselkedése. Kriszta szóvá tette: vedd meg az újságot te, és ne járj a kórházba!

Egy hete Krisztát korábban hazaengedték a munkából. Lelkesen indult, örült, hogy a hétvégét előbb kezdheti. Tíz után lépett utcára, délre ért haza. Kulccsal nyitotta a kaput, dúdolgatva a bejárati ajtóhoz állt. Kulcsát nem tudta a zárba tenni. Kicsit meglepődött, zavarában kivette és újból próbálkozott, de hiába forgatta, nem ért vele semmit. Ha a férje otthon van, nem zárják az ajtót, csak a kaput. Csengetett és várt.

Semmi mozgás. Néma csend. Nem értette, mi van. Hátra ment. Volt egy szoba, ahová a ház oldaláról lehetett bemenni. Csak alkalmanként használták.

Megint az ajtóhoz állt, csengetett. Újabb percek teltek, mire végre férje a nővel megjelent. Zavartan köszöntek.

– Te hogy kerülsz haza, mióta csengetsz? – kérdezte a férfi.

– Hogy én hogy kerültem haza? Tíz órakor bejelentették, hétvégén internetet szerelnek. Bevásároltam, a két csomaggal hazaindultam. Ugye, nem baj, hogy nem telefonáltam? Hazajöttem, be akartam a lakásomba lépni, de nem tudtam. Az ajtóban belülről egy kulcs volt. Csengetésem után mi tartott ilyen sokáig?

– Bocsánat-bocsánat – mondta a férje –, Emma teljesen váratlanul csengetett, hogy halat hozott nekünk a hétvégére, kicsit meglepődtem. Biztos, amikor beengedtem, nem vettem észre, hogy az ajtót bezártam. Bementünk a konyhába, ami a ház másik oldalán van, oda tettük a halat, majd kimentünk a teraszra, és megmutattam neki a virágokat.

Emma bólogatott, toporogva állt, majd megszólalt:

– Nekem vissza kellene mennem a kórházba!

– Előbb kellett volna gondolkodnod, hogy munkaidőben hová mész! – Kriszta hangját megemelve mondta, és vádló szemekkel nézett a nőre. – Régen itthon vagyok, nem jelentkezett senki, csak most, amikor már másodszor csengettem! – fejezte be mondatát, akkor már teljes nyugalommal. Közben az járt a fejében, ha a nő halat hozott, ami ajándék, akkor örülnie kellene, de az egész egy kicsit morbid. Küldje el? Vagy ültesse le? Még nem volt náluk, és akkor…, akár vendég is lehetne, ha nem ez a szitu lenne. – Ha ez így van, ahogy mondtátok, köszönjük a látogatást, a halat, foglalj helyet, de ha annyira sürgős a dolgod, az ajtó nyitva, akár mehetsz is! – fejezte be Kriszta.

A másik két ember zavartságától nyugalom lett úrrá rajta. Csak nézte őket. Nem tudta, mit higgyen, de hihetőnek tűnt a történetük, végül nagylelkűen azt mondta:

– Hiszek nektek!

A hétvége csendesen telt. Vasárnap este férje kijelentette:

– A postán fogom az újságot beszerezni. Többet nem megyek a kórházba!

– Úgy legyen! – mondta Kriszta. Részéről az ügy le volt zárva.

Futáshoz volt öltözve. Melegítő felső, nadrág, sportcipő. Kulcsa hidegen simult forró testéhez, de most kiverte a jeges veríték. Lépteit lassította. Nem tudta, hol lakik az előtte lépkedő. A nő nem úgy nézett ki, mint aki hazafelé siet. Ügyelt rá, hogy háttérbe maradjon. Futását hosszú lépésekre váltotta. Emma a mobiltelefonját figyelte, miközben az utat alig nézte. Egyre közelebb került a nőhöz, gondolta, üdvözli, megmondja, nem haragszik rá.

A nő egy utcasarokhoz ért, befordult, és a lépcsőn elindult lefelé. Kriszta nem ismerte a meredek lejtőt, ami a szűk házsorok között húzódott. Meglepődött a mélység láttán. Szemébe sütött a Nap, egy pillanatra minden sötét lett, a táj fekete-fehérre változott. Utolérve a nő vállát készült átkarolni, amikor az előre lépett, lába megbicsaklott, egyensúlyát vesztve csak gurult, zuhant lefelé. Hangos kiáltásától minden szó visszhangzott, hatalmas erővel töltötte be a szűk teret. Egy pillanatra ledermedt. Semmit nem tehetett. Sarkon fordult, majd elindult a fény felé a templom irányába. Amikor az utca végére ért, hallotta a szirénázó autók hangját. Ettől megnyugodott. Tudta, a nő már jó kezekben lesz… de azt is biztosra vette, hogy egy darabig nem fogja őket senki sem zaklatni.

Hit és valóság? Olykor a hit messze van a valóságtól, de jó benne bízni.

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©