Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Mészárosné Maya

Biztonságunk

Manapság rengeteget halljuk: veszélyben a biztonságunk. Van, aki felfogja, van, aki nem is sejti e rövid mondat súlyosságát. Maga a szó – biztonság – évtizedek óta egészen más értelmet nyert, mint napjainkban. Eddig élveztük a veszély és a fenyegetések hiányát. Felfokozott világunkban szeretünk megfeledkezni arról, hogy a veszélyek velünk élnek. Persze, nem nézzük szenvtelenül, ha azt halljuk a hírekben, hogy valahol valamilyen katasztrófa pusztít. Valahogy azért mégis azt hisszük, ez velünk nem történhet meg. nem is gondolunk arra, hogy mi is ott lehetnénk az áldozatok között.

Az  ukrajnai háború azonban homlokegyenest megváltoztatta a gondolkodásunkat a biztonságról. Eddig is éreztük a terrorizmus, a kiber visszaélések, a kontrolláltalan bevándorlási kampány okozta nehézségeket, de biztonságérzetünket igazán a béke veszélyeztetése zavarja. Hisz a biztonság az élet minden területét érintő bizalom. Bizalom abban, hogy világunk fennmarad. Hogy családunk, gyermekeink, unokáink, országunk és a világ nem lesz kellemetlen meglepetéseknek kitéve, hogy rend és nyugalom uralkodik, hogy nem kell félni jogtalan beavatkozásoktól, bántástól.

 Igen, az elmúlt és a jelen eseményei arra kell, hogy figyelmeztessenek mindenkit: veszélyben a biztonságunk!

„A biztonság a jövőbeli jólét biztosítása”, mondta Laurence Martin, a Walesi Egyetem Társadalomtudományi Karának dékánja   a londoni King's College háborútudományi professzora .

Végiggondoltam magamban, hogy mit is értek én biztonság alatt, és hogy mi minden fenyegeti a biztonságunkat a legborzasztóbb, a háború kitörése mellett.

Szerintem az ember születésétől fogva biztonságot akar. Biztonságot magának és szeretteinek, biztonságos környezetet, melyben megalapozza a jövőt.

Az ősember a barlang, a tűz és a fegyverei birtoklásával teremtette meg a biztonságát. Mi felépítjük biztonságos házainkat, megteremtünk mindent, amit a modern technika vívmányaival meg tudunk teremteni, és különböző védelmi eszközökkel próbáljuk megőrizni mindezt. Közben számolnunk kell azzal, hogy a fejlődés egyre több kockázattal jár.

Gondolok itt az új vegyi anyagok megjelenésére, a nukleáris anyagok elterjedésére, a genetikailag módosított termékek megjelenésére, a sok veszélyes ipari üzem működésére, melyek mind újabb és újabb  kockázatokat jelentenek. De számolni kell az információk biztonságának veszélyeztetésére is. Mindig is lopták az információkat, és ha azok nem megfelelő emberek kezébe jutnak, szintén veszélyben a biztonság. Pedig a biztonság iránti vágy mindenkiben él, hisz az életünk, a jövőnk függ tőle.

Egyre többet halljuk, hogy a globalizáció eredményeként a biztonság kérdése is globális lett. Sokat segíthet ebben a normális biztonságpolitika, a körültekintő külpolitika és a helyes, tiszteletet sugárzó diplomácia.

És nem feledkezhetünk meg a klímaváltozásról sem. Talán manapság ez a legnagyobb fenyegetés a biztonságunkra. Egyre inkább érezzük, hogy a veszélyek korát éljük, de egy biztos: a biztonságunk a mi kezünkben van! Mindenkinek kötelessége felelősséget vállalni és előrelátóan cselekedni biztonságunk megóvása érdekében. Hisz olyan csodás világban élünk! Ijesztő, de fantasztikus távlatok nyíltak meg az emberiség előtt. Minden álmunk valóra válhat! Csak oda kellene figyelni a figyelmeztető jelekre, és sürgősen cselekedni!

Észre kell vennünk, hogy a civilizációs javak egyenlőtlen elosztása előbb-utóbb politikai feszültséget gerjesztenek, és ezek vagy polgárháborúkban, vagy terrorcselekményekben, vagy katonai konfliktusokban fognak jelentkezni.

Az esőerdők kipusztítása, a szeméttelepek felelőtlen burjánzása, a szennyező anyagok levegőbe juttatása, a túlnépesedés mind biztonságunk elvesztését sietteti.

És legvégül, de nem utolsó sorban beszélni kell az anyagi biztonságunkról, mely sok mindent előre vetít. Függ elsősorban a gondolkodásmódunktól. Mindenkinek mást jelent. Többnyire a pénzre gondolunk e témában, pedig ez  inkább az alapértékekről kell, hogy szóljon: a szeretetről,  a felelősségről. Ezek határozzák meg mindennapjainkat, hisz mindig célszerűbb ma gondolni a holnap gondjaira, mint holnap keseregni azon, hogy mit mulasztottunk el megtenni tegnap.

De függ a biztonságunk a tudatosságtól is, hisz tervek, célok nélkül összeomolhat minden, mint egy kártyavár. És persze a következetesség sem árt, hisz a biztonság megteremtése egy folyamat következménye, mely mellett szívósan ki kell tartani.

És végül biztonságunk megalapozásához mentális egészségünk megőrzése szükséges. Testben és lélekben erős ember képes bármire, de kell a biztonság érzete. A mentális egészség azt jelenti, hogy az egyén képes az önmegvalósításra, könnyedén alakít ki kapcsolatokat másokkal, részt vesz a közösség életében, hatékony a munkájában. De ha depresszióval küzd, ha kilátástalan, bizonytalan helyzete miatt öngyilkos gondolatokat kerget a fejében, akkor nem beszélhetünk biztonságról.

Összegzésként azt gondolom, hogy minden mindennel összefügg, így a biztonság kérdése is egy nagyon összetett dolog. Ha csak a tennivalóink felére gondolunk, ha csak a felét valósítjuk meg , máris szebb, biztonságosabb világban élhetünk.


*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©