Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Csató József

Biztonságunk záloga – a polgárőrségről

Napjaink egyik nagyon fontos kérdése a biztonságunk. Most azután nagyon fontos szemponttá vált ez a nagyvilágban és hazánkban egyaránt.

Vajon mi számít biztonságos helynek? Hol lehetünk az orbis terrárumon egyáltalán biztonságban?

Sajnos, egyre zaklatottabb világot élünk.  A tömegkommunikáció árasztja felénk a rosszabbnál  is rosszabb híreket. Nap mint nap olyan események történnek, amelyek abszolúte nem a biztonságunkról szólnak. Háborúk, balesetek, áradások, gyilkosságok, terrorcselekmények tizedelik meg továbbra  is az emberiséget.

Nem mindegy tehát, hogy hol lakunk, hol élünk. Magyarország mindenesetre még mindig egy biztonságos helynek számít itt, Európa közepén. Bár közvetlenül a határaink közelében olyan háború dúl immár másfél esztendeje, amely nap mint nap továbbra  is szedi a katonai és civil áldozatait.

Az illegális migráció úgyszintén évek óta sok veszélyt hordoz magában. Erről a Szerbiával határos területeken élők tudnának sokat mondani. A felállított határkerítést szinte állandóan ostromolják  az illegális bevándorlók, akik így akarnak bejutni, az embercsempészek segítségével, hazánk területére, vagyis az Európai Unióba. A  rendőrség és a katonaság, a polgárőrök segítségével azonban helyt áll nap mint nap a vártán, megakadályozva ezt.

De Magyarország még mindig a béke szigetének számít e zűrzavaros világban. A külföldi turisták ezért szívesen jönnek Budapestre, és az ország más városaiba is.

Az úgynevezett rendszerváltás idején, az 1980-as évek végén nálunk is elszaporodtak  a bűncselekmények. Ezért is alakult meg országszerte a polgárőrség, hogy segítse a rendőrség munkáját. Hamarosan sikerült is stabilizálni a helyzetet ezen a területen. Jómagam is  beléptem 1996-ban a polgárőrségbe, amelynek ma már több mint ötvenezer tagja van. A legnagyobb civil szervezetté vált az országban. Nap mint nap közterületi járőrözéssel segítik a  rendőrség bűnmegelőzési munkáját. Rendezvények biztosításával, a katasztrófavédelemben való részvétellel, határőrszolgálattal, karitatív tevékenységükkel járulnak hozzá a mindennapok biztonságához.

Azonban mindenki a saját területén is hozzájárulhat mindennapi biztonságunk megteremtéséhez. Azzal, hogy jobban figyelünk egymásra. A segítőkészségre, az empátiára nagy szükség lesz az elkövetkező években is. Ezt szolgálja  például a polgárőrség szomszédok egymásért (SZEM) mozgalma is. Nem szabad engedni, hogy lankadjon a figyelem, a bizalom.

Így válik, válhat tehát még erősebbé közbiztonságunk. Ez a magyarországi közbiztonságunk záloga.

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©