Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

B. Moravetz Edith

Ragyogva fénylik a nap

Bánlaky László könyve

Bánlaky László: Ragyogva fénylik a nap c. novellás kötete rendkívül érdekfeszítő olvasnivaló a mai ember számára.

Közel egy évszázadon átívelve betekintést nyújt az elmúlt kilencven évbe. A versei által ismert alkotó ebben a formában is lenyűgöző, értékes képet tár elénk a magyar középosztály életéről – kisgyermek korától napjainkig.

Izgalmasnak ígérkezik már a könyv első, könnyed, kedves novellája is (A két kutya). Az olvasó szinte érzi az elejétől fogva, hogy a költői véna elkísérte az alkotót egy bimbózó szerelem kibontakozásán át a boldogság beteljesüléséig. Megcsillogtatja képességét, miként figyeli meg a kutyák viselkedését, gazdájukhoz való ragaszkodását. Képes mosolyra deríteni akár egy ellentétpár tulajdonnevével: Cézár egy uszkár, vagy Manó a német juhász, illetve, a hozzájuk „tartozó” gazdik méretkülönbségéből (uszkár gazdája: 190 cm, a német juhászé: 165 cm magasak). Szereti a humoros megoldásokat, ezzel a képességével többször is találkozunk novelláiban.

Bánlaky László írásai közül nem hiányzik az érzelmes, megható motívum sem (Nagyapó húsvétja, A rádió).

Minden művében érezhető, hogy zömmel saját emlékeit dolgozza fel alkotásaiban. A rádió c. novella soraiból megismerhetjük mélyérzésű tiszta, őszinte kapcsolatát, szeretetét, ragaszkodását Édesanyjához. Ez az a novella, melyet hosszan lehetne fejtegetni, de erre nem vállalkozom – beszéljenek helyettem az író szavai:

„Apa hős volt. Felnőtt fejjel tudtam csak megérteni, mennyi nélkülözést vállalt ezekben az években. Anya szent volt Apámnak, otthoni munkát vállalt (lámpaernyőt festett pár forintért), így egész nap otthon tudott lenni. Mélyen vallásos ember lévén éjszakákon át azért imádkozott a betegágy mellett, segítse őt, hogy másnap is legyen betevő falat a családnak.” – Ez a novella is valós történésen alapszik – s az utolsó bekezdés tanúsítja, ennyi év után is, minden reggel első tekintete a két fényképre esik, mely a kisszekrényen apja készítette képkeretben áll.

Történelmi témájú írása: Cserhalom (Szent László legendája nyomán) – 2017. június 30-án hangzott el Besztercén (Beszterce-Naszód vármegye) az első erdélyi könyvbemutatónk alkalmával, nagy tetszést aratva a jelenlevő erdélyi magyarság soraiban. A messziről jött honfit mindannyian azon nyomban szívükbe zárták – nők, férfiak versengtek, ki üljön mellé a megterített ünnepi asztalnál. „Bár nem itt születtél, de közülünk való vagy” – hangzott inne-onnan.

Többségében humoros írásaiban súlyos társadalmi problémákra is rávilágít.

A Fényképezni tilos c. novellája olyan korba repíti el az olvasót, melybe a mai fiatalok úgy lépnek be, mint a mesébe, szinte leesik az álluk a csodálkozástól, mikor beleképzelik magukat az 1950-es évek világába. A szerző színesen meséli el az ünnepségre masírozó lovaskatonák „gyakorlását”, melyet szigorúan tilos volt fényképezni – hogy miért, no ez itt a kérdés! (1951-ben az utcán masírozó katonák fényképezéséért súlyos büntetés járt.)

Fokozza a rejtély kulcsát Az őrsvezető c. írás, melyben az akkori neveltetés kettősségét átélt, szófogadó gyermek lelkivilágát teszi górcső alá. E rövid novellával is felemel egy függönyt, ami apró szösszenet, de bepillantást enged egy karnyújtásnak tűnő, mégis fényévnyi távoli világba. Talán választ kaphat az olvasó a társadalmunk akkori ifjú nemzedékének labilitásáról, bizonytalanságáról, esetleg későbbi megingásairól.

A kórházak állapotáról is szomorú képet fest humoros formában (Kórház, Nővérke), bizonyítva, hogy a mai világban is történnek helyzetek, melyeket érdemes az oxitocin felszabadítása érdekében az olvasó elé tárni. Ehhez használ tűpontos retorikai és nyelvi eszközöket (pl.: „FÉRFI KÓRTEREM. Így egyes számban… hatalmas hodályban jobbra – balra végig a fal mentén áttetsző plexi »falakkal« bokszokra osztották a termet, egy-egy bokszban két, esetleg három ágy. A bokszok a széles középső folyosó felé nyitottak voltak. Öt, vagy hat mindkét oldalon…

– Ez a legújabb fejlesztésünk – dicsekedett a hölgy –, így mégis csak barátságosabb, nem?”)

A kötet nyelvezete rendkívül gazdag, stílusa pergő, magával ragadja az olvasót. (A viharosnyéki boszorkánytól kezdve a Brumi mamának, Gyárlátogatás, Gáz van! novelláin át egészen a Beléptem az ügyfélkapun, vagy a Dzsi-pi-esz c. novellákig, melyeket olvasni nem csak élvezetes, hanem tanulságos is.

Ragyogva fénylik már a nap – című novellájával újra visszatér a lelki mélységekbe – vagy magasságokba!? Miként a kötetet záró – A karaj című – mindennapinak tűnő, de annál mélyebb mondanivalóval bíró lelket simogató alkotásig.

Szeretettel ajánlom mindenkinek e lebilincselő olvasmányt, melyet nem lehet letenni végigolvasás nélkül.

(Bánlaky László: Ragyogva fénylik a nap. Novellák. Ill.: Bánlaky Anna. Budapest, 2022, 72 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©