Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Bakos József

Kutyaélet (Morzsi naplója)

Borka Zsuzsa könyve

Borka Zsuzsa: Kutyaélet (Morzsi naplója) c. kötete nem az első, amely kedvenceinkről szól, viszont ez a könyv nem egy hagyományos történet. Nem mesekönyv és nem is regény, hanem egy napló formában megírt történet. A szerző saját kutyája bőrébe bújva, az ő szemével szemléli az emberek világát, ami sokszor furcsa, kissé kaotikus, de mégis érdekes, valami szokatlan oknál fogva vonzó, és a sorokat olvasva mi magunk éppen arra jövünk rá, hogy kedvenceink nélkül sokkal szürkébb lenne a világunk.

A humoros, játékos sorok minden olvasó számára kellemes kikapcsolódást nyújtanak, jó szívvel ajánlom mindenkinek! Emellett, ahogy futnak szemünk előtt a sorok, átértékelhetjük saját életünket, és megismerhetjük a kutyák szokásait, egyéniségét.

Morzsi az elmúlt évek eseményeit is dokumentálja, bemutatva, hogy világunk kissé más lett, a járvány átírta a mindennapjainkat. Talán éppen emiatt új utakat keresünk, hogy helytálljunk egy más életkörnyezetben, kicsit lassítva, mert az igazi élet elszalad mellettünk, ha nem figyelünk rá. Egy labdázás kedvencünkkel sokszor fontosabb, mint a szokásos köröket futva siker és pénz után loholni.

Kutyusainkról pedig sok apróság is kiderül a kötetből, mint például az, hogy egyáltalán nem utálják a macskákat, hűséges barátaink őket is védik, vigyáznak rájuk, már ha hagyják őket, mert a szőrmókok kis lelkivilága kissé más, mint házőrző kedvenceinké.

A napi szokások összecsiszolják ember és kutya kapcsolatát, és ha ezeket a sorokat vagy a könyvet olvasva azt gondolod, hogy te vagy a főnök, nagyon tévedsz! Morzsi és barátai megtanítanak minket arra, hogy rendszerezzük saját életünket, szokásainkat, és szeretettel éljünk együtt velük, mert az igazi főnök a családban a négylábú kedvencünk. De ezzel nincs is semmi baj, mert az életünk ettől lesz szebb, nyugodtabb, tartalmasabb és bármilyen furcsa… emberibb.

(Borka Zsuzsanna: Kutyaélet. Morzsi naplója. Ill.: Somogyi-Deák Mercédes. K.: Holnap Magazin, 2022, 126 p.)

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©