Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

PRÓZA

Meggyes János

Kispici

Tanyaházunktól hosszabb homokos bejáró vezetett az országútra. Nem is volt az igazi országút, inkább csak zúzott kövekkel borított makadám. Mégis tele volt látnivalóval. Jött a talicskás ember… Megrakott talicskája volt, talán ivóvíz volt rajta magának meg az állatainak. Még valami ennivaló is. Apróbb szerszámok; a hosszabb nyelűek gondosan a talicska oldalához voltak erősítve. Tolta a talicskáját, mögötte kicsi fehér kecske ugrándozott, tisztes távolban egy formás, kistestű korcs kutya követte. Megállt, hogy szusszanjon egyet.

– Gyerekek, jön a talicskás ember – szólt anyánk. – Nézzétek, a kecske odament hozzá, fejét a gazdihoz dörzsölte. – A talicskás ember megsimogatta, a hátát lapogatta, majd elindult a kutya felé. – Kispici, gyere ide! – hívta a kutyát, de ez meg sem mozdult.

– Gyere ide! Hozzám! Lábhoz! – kiabált a kutyára. Kispici hason csúszott pár lépésnyit. – Gyere ide, az anyád sz…t! –  ordította a talicskás ember. A kutya félve lapult tovább. – Hát dögölj meg ott, ahol vagy…!

Délután a bejáró homokjában játszottunk. Az úton Kispici ballagott egyedül a város felé, majd megállt a kapuban. – Kispici, Kispici! –  szólítottuk kórusban. Félve besétált a bejárón, lelapult a közelünkben.

– Anya, anya, nézd, idejött a kutya!

– Adjatok neki ivóvizet – majd a macska tányérján ételmaradékot hozott a kutyának. Az mohón megitta a vizet, megette az ételmaradékot, és nálunk maradt. Hűséges házőrző lett belőle.

Egy délután még az iskolában voltunk, mikor hazafelé tartott a talicskás ember meg a kecske. A kutya a bejárón várta, hogy hazatérjünk az iskolából. A talicskás ember meglátta az ott várakozó kutyát. Bejött a bejárón. Kispici felborzolta a hátán a szőrt, dühösen ugatva támadt a talicskás emberre.

– Kispici, lábhoz! – Dühösen káromkodva szidta a kutyát. Anyánk rászólt: –  Itt kisgyerekek vannak, ne ordítson, ne káromkodjon.

– Adja vissza a kutyámat, vagy fizesse meg az árát!

– Nem fizetek én magának semmit! Érti!? Fogja a kutyáját és vigye, no menjen már.

A kutya mintha mindent értett volna, még dühösebben támadt egykori gazdájára, a lábának ugrott, egy darabot kihasított a nadrágja szárából. Anyánk felemelte, magához szorította a dühöngő kutyát. A talicskás ember csalódottan elment. Kispici a kutyaéletkor legvégső határáig nálunk maradt.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©