Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

PRÓZA

Kökény Éva

Galambok

Van egy idős, fájós lábú barátnőm. Olyan járókeret-félével jár. Nagyon lassan halad, mégis felmegy a művelődési ház Isten tudja hány lépcsőjén, hogy ott legyen a jazz-klubban. Annak idején is ott ismerkedtünk meg, egyedül ült, s mivel én is kísérő nélkül  voltam, hát odamentem hozzá, és azóta is együtt élvezzük a remek zenét!

Nos, nemrégen a főtéren – nyári fesztivál volt éppen – ücsörögtünk együtt, természetesen ott is koncertre várva, és akkor mesélte szegény, hogy a szalagházban, ahol lakik, a levélszekrényébe dobott valaki egy levelet, amelyben nem túl szép hangnemben arra figyelmezteti, hogy hagyjon fel a galambok etetésével, ugyanis lefényképezték, amikor ezt a „bűnös tevékenységet” folytatja, és az lesz a vége, hogy fel fogják jelenteni őt a lakók.

Én is hallottam már arról, hogy a galambok, ugye, sok kárt okoznak, piszkítják, esetleg fertőzik az épületeket, az utcákat, ezért tilos őket etetni, van is tán valami pénzbüntetés-kilátásba helyezős rendelet a renitens madáretetők büntetésére. Eszembe jutott, s említettem barátnőmnek is az állatok nyelvén beszélő, egy bizonyos assisi illetőségű szentet – Ferencet –, aki ha itt teremne közöttünk, s köréje gyűlnének a madarai, talán nem is értené az emberek nyelvét, amikor azt mondanák neki: nem etetheti kedves állatait, madarait.

Barátnőm is sírdogált egy sort, amikor megerősítettem a „jó szándékú” szomszédja állítását, mely szerint szabálysértésnek minősül a tette az érvényes szabályok szerint.

Tudomásom szerint a cicájával él együtt, s arra buzdítottam, hogy a madarak magvaira szánt pénzén inkább a cirmosnak vegyen valami finom foga alá valót, s gondoljon arra, hogy az ég madarairól majd gondoskodik a teremtőjük – legalább is így emlékszem erre a Bibliából, no meg a tapasztalat is ezt mutatja.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©