Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

PRÓZA

Kóti Erzsébet

Anyám dagaszt

Anyám kenyeret süt. Na, nem most, már vagy 60 éve a boltból veszi. Most 88 éves. Jól bírja magát, bár ereje megfogyatkozott dolgos, küzdelmes élete során. A kép anyámról, ahogy dagaszt, gyerekkori emlék.

Hajnal van, odakint még a sötétség az úr. Az asztalon ég a lámpa. Anyám a sütőteknő fölé hajolva gyúrja, gyömöszöli a nagy fehér tésztát. Már este megszitálta a lisztet, felpúpozta a teknő egyik végébe. A másik végébe kovászt vetett.

Most dagaszt. Fekete haját kendővel, gazdasszonyosan hátrakötötte. Előtte kötény. Időnként megtörli gyöngyöző homlokát. Az első önálló kenyérsütésnél értette meg, miért mondták az öregek: „addig kell dagasztani, amíg megcsordul az eresz”. Nyugodtan, erőlködés nélkül, mégis szilajon, hozzáértően dolgozik. A gyerekkorától munkához szokott ember takarékos mozdulataival.

Dagasztás után elosztja a tésztát. Belehengeríti a porciókat a szakajtókosarakba. A tiszta szakajtókendők úgy vannak a kosarakba rakva, hogy csücskeik a tésztára hajthatók. Amíg befűti a kemencét, a kenyerek a szakajtókban kelesztődnek. A tésztából cipót is szakít, félreteszi a kovásznak valót. Marad még kenyérlepénynek és langalónak is belőle. Ezeket fűtés közben a kemence szájában süti meg. Ezekből lesz a friss, ízletes reggeli.

A kemence befűtődött. Anyám kipirult. A sütőlapátra borítja a szakajtóból a kenyereket. Mielőtt egyenként a kemencébe veti, behasítja kétharmadánál keresztve. Ettől és a jól fűtött kemencétől olyan kerek, olyan búbosan magas a magyar parasztkenyér. A kisült kenyerek  forró héját vizes kézzel átsimítja, hogy ropogós legyen, és még ragyogóbb a pirosbarna színük.


♣    ♣    ♣


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©