Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Földesdy Gabriella

Életrajz

Földesdy Gabriella

1951-ben született Budapesten, a Bölcsészkar elvégzése (1976) után több kitérőt is tett, egyik könyvtárból a másikba sodorta a protekció nélküliség, mert más lehetőség akkor épp nem volt. Aztán jött egy pont (lejárt a második GYES), és középiskolában taníthatott magyar irodalmat, később etikát is. Közben a Tanítóképzőn és a Műszaki Főiskolán is óraadó volt, és a leíró nyelvtantól a tárgyalástechnikáig sok tantárgyat kipróbált saját magán és a hallgatókon.

Igazi területe mindig is a színháztörténet volt. Már szakdolgozata is a drámával foglalkozott (Szomory Dezső dramaturgiája), 1986-ban pedig „kisdoktori" disszertációt írt és védett meg „A Vígszínház háziszerzői" címmel.

1989-től Németh Antal rendező és színházigazgató munkásságával kezdett foglalkozni, e témakörben több cikke, tanulmánya is megjelent. Idővel több folyóiratban is megjelentek cikkei: a Németh Antal-témán kívül Ignácz Rózsáról, Móriczról, Babitsról, Kosztolányiról és másokról jelentette meg publikációit (Polisz, Móricz Társaság évkönyv, Dunatükör, Füredi História, Tempevölgy stb.)

2005–2007 között a KITÁSZ (Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége) ügyvezető elnöki tisztét töltötte be, a szentendrei alapítású Móricz Társaságnál volt vezetőségi tag. Jelenleg is tagja a Madách Irodalmi Társaságnak, évente egy-két alkalommal előadást tart valamely Madách témáról.

2007-ben kapcsolódott be a KLÁRIS c. folyóirat munkájába, ahol azóta is publikál. „Végre azt a területet művelhetem, ami a leginkább érdekel, a színházi kritika írását" – vallja. 2011. szeptember 1-jétől a folyóirat színházi rovatvezetője.

2012-ben jelent meg első önálló kötete „Egykoron Bácskában éltek" címmel az URÁNUSZ Kiadónál. A könyv egy családtörténeten keresztül mutatja be a délvidéki magyarok mindennapjait a 19–20. században.

2014-ben kiadásra került a Körkép színházi estékről c. kötete az URÁNUSZ Könyvek sorozatban, mely színikritikákat és egyéb írásokat tartalmaz.

2017-ben, Aradon adták ki Csiky Gergely írói életműve című kötetét (Kölcsey Egyesület).

♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©