Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

BESZÁMOLÓ

Földesdy Gabriella

A színházi rovat beszámolója a 2013. április – 2014. március időszakra vonatkozóan

 
Örvendetes módon nőtt a Klárison belül a színházi kritikákra szánt oldalszám terjedelme. A korábbi időszakban négy oldalt töltött be, mostanság öt, illetve hat oldalon közlünk kritikákat, ami lehetővé teszi, hogy egy-egy bemutatóról hosszabb, ún. elemző kritika kerüljön be a lapba. Az előadásokat ezzel közelebb lehet hozni az olvasókhoz. A vizsgált időszakban 32 színházi kritika jelent meg összesen a hat számban (2013/2 – 2014/1. sz.), ebből 27 budapesti, 5 kritika vidéki előadást ismertet.

Folytattuk országjárásunkat. 2009-ig a vidéki színházak közül mindösszesen két színház volt reprezentálva a Klárisban (Miskolc, Budaörs). 2009-ben a Szolnoki Szigligeti Színházban jártunk, 2011-ben Veszprémben, a Petőfi Színházban, 2012-ben Székesfehérváron (Vörösmarty Színház) és Kaposváron (Csiky Gergely Színház). 2013-ban Kecskemétet sikerült meglátogatni (Katona József Színház), és Szombathelyre is (Weöres Sándor Színház) eljutottunk. 2014. márciusában a Győri Kisfaludy Színházat látogattuk meg, utóbbi kettőről ezután fog kritika megjelenni a Klárisban. További vidéki színházakkal is vannak terveink, pl. szeretnénk Eger, Szeged, Tatabánya, Sopron előadásaiból legalább egyet megnézni és bemutatni az olvasóknak.

Az elmúlt négy év alatt láttunk három vidéki színtársulatot, akik Budapesten vendégszerepeltek, így nem kellett leutazni ahhoz, hogy képet kapjunk munkájukról (Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház – Lear király, Debreceni Csokonai Színház – Scapin, a szemfényvesztő; Mária).

Nagy előrehaladást jelentett 2012 márciusától, hogy saját honlapja van a Klárisnak, így a színházi kritikáink a megtekintés után szinte azonnal (1-2 nap) megjelennek a honlapon, tehát nem kell feltétlenül kivárni a folyóiratszámban, sokszor fél évvel későbbi nyomtatott változatot. Az internetes forma (honlap) segítségével a kritikáink elkészülése után a linkeket azonnal eljuttatjuk az adott színházba e-mail mellékletben, így a színház saját honlapjára teheti, vagy felhasználhatja reklámanyagában.

Az általunk látogatott színházak még budapesti helyszínekkel is bővültek. Az utóbbi egy évben rendszeresen látogatjuk a Katona József Színházat (egyéb rendezvényeikről is adtunk beszámolót), a másik új helyszínünk a Belvárosi Színház, amellyel szintén jó kapcsolat alakult ki. Felújítottuk a Játékszínnel még 2012-ben megszakadt kapcsolatunkat.

Színházi rovatunkhoz kapcsolódik – majdnem mindegyik számban – egy-egy színháztörténeti tanulmány is. 2013-ban Krúdy Gyula színműveiről, Németh Antal rendezői munkásságáról, 2014-ben a londoni Globe színházról jelent meg ismertető írás.

2014. április 1-jén elhangzott beszámoló szerkesztett változata.


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©