Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kühne Katalin

Stressz helyett új élet vár

Az elmúlt két évben bőven volt stresszben részünk. A Covid-19-ben elhunyt barátaink, a betegségek megszaporodása miatt nem tudtuk a régi, megszokott életünket megélni. Hiába védekeztünk, beoltattuk magunkat, hogy szeretteinkkel néha találkozhassunk. A szájmaszk viseésével, távolságok megtartásával óvtuk családunkat, barátainkat, mégis sokan meghaltak. Most a negyedik hullám „köszöntött” ránk. Nem tudtunk találkozni távolabbi ismerőseinkkel, az ellen sem tehettünk semmit, hogy közülük többen hosszú kórházi kezelés után eltávoztak az égi mezőkre. Mi megtettünk minden lehetőt, mégis többen elmentek a barátaink közül, hogy ott, Isten közelében lehessenek.

Nem tudhatom, mikor ér el bennünket, hiába oltattuk be magunkat a harmadik oltással is.

Sokan oltástagadók, de ez szerintem nem fog hatni ránk. Sokan vagyunk igaz magyarok, hazafiak, a Kárpát-medencében élők, és az őstörténetünk is ezt bizonyítja. Merjünk szembeszállni a vírus terjedésével. A magyar nép szenvedett már eleget az ókorban, a középkorban, az 1. és 2. világháborúban is, ez utóbbi több ezer ember halálát okozta, mégis fel tudtak állni azok, akik a kommunizmus idején börtönökben voltak kénytelenek lenni. Ők fellázadtak 56-ban, aztán sajnos jöttek a megtorlások, erősebben, mint korábban.

A stressz hatalma óriási károkat okoz lelkünkben. Győzzük le magunkban ezt a pusztító erőt, mert csak így élhetünk itt tovább. Rengeteg ember aggódik, mi lesz a vége, talán örökre megmarad, mutálódik ez a szörnyű vírus. Igaz, voltak olyan hónapok, amikor a megszorítások megszűntek, lehetett járni rendezvényekre, múzeumokba, könyvtárakba, éttermekbe, sportolhattunk, kirándulhattunk gyönyörű tájainkon, beszélgethettünk sokat társainkkal. Aztán jött a 4. hullám, és felfutóban van megint a járvány. Meddig tart, senki sem tudja. Mikor mehetünk bátran óvodába, iskolába, egyetemre, dolgozni, ha bezárva kell újra élni? Egyre több a depressziós beteg, vagy azok az életerős dolgozni akaró emberek, akik otthonról dolgoznak, home office-ban. Az idős, beteg emberek mikor tudnak szakrendelőbe menni, vagy gyógyszertárba, a szokásos orvosságokért?

Erősítsük meg magunkat, testünket, lelkünket, mert ez így nem vezet sehová. Jó lenne, ha szót fogadnának azok, akik ellenzik az oltást, mert ez a világjárvány nagy pusztítással jár, több millióan hunytak el. Szerencsések azok az emberek, akik gyógyultan jönnek ki a kórházból, vagy egyáltalán nem betegednek meg. Álljuk fel mi is, lépjünk előre, mert csak így tudunk megmaradni egészséges testtel és lélekkel.♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©