Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kecskés Rózsa

Könyvtáram felfedezése (Csoda vagy gyógyír?)

Az utóbbi pár évben gyakran voltam, vagyok ideges.

Van is okom rá: öregszem és betegeskedem. Hová lett a régi énem?  Próbálok úrrá lenni a helyzeten. Csakhogy ebben a vírusos időben nem lehet orvoshoz jutni, sem élményeket szerezni a régi módon. Minden vizsgálatra hetekig, hónapokig kell várakozni. Mintha a COVID-19 felülírná minden családi, társadalmi kapcsolat módját!

Próbálj meg úrrá lenni a helyzeten! Győzködöm magam: a te bajod nem is olyan nagy, nem halálos! Hová lett a vidámságod, a minden akadályt legyőző eddigi életkedved? Naponta keresem az éltető élményeket… de a Maradj otthon! jelszavas időben korlátok közé szorultunk mindnyájan!

Mit csinálhatnék? Mit tehetek?  Rendezgetni kezdtem a könyvtáram, én, a hajdani könyvtáros és tanár tudatosan rendezgetni kezdtem: Miket dobhatok már el ilyen-olyan okból? Miket ajándékozhatok el? Miket hagyhatok meg „örökségképpen” népes családomnak?

Közben valóságos felfedezői élményekben lett részem. Nem véletlenül. Nyugdíjas koromig tanár-könyvtárosként működtem iskolámban, így rengeteg könyvet  megismertem, vagy  igen sokról szereztem ismeretet, ismertetést. Nemcsak a könyvtárunknak vásárolhattam, hanem magamnak is, főleg a rendszerváltás éveitől. De tüzetesen tanulmányozni, olvasni nem volt lehetőségem, bármeny-nyire is érdekeltek: a munkaköröm,  a család, a kert lefoglalt. Az utóbbi években tudatosan rendezem könyvtáram, és sok felfedezésben van részem. Mert itthon nem könyvtári rendszerben tudtam tárolni a könyveket, hanem a hely adta lehetőség szerint. Így viszont a nagy albumok mellett a kis erdélyi könyvecskék, úti naplók, katalógusok stb. megbújtak. Most a felfedezők kíváncsiságával vetettem rájuk magam!

Rácsodálkozom egy-egy könyvre: a szerzőre, a dedikációra, és rengeteg emlék idéződik fel! S ha nem, utánanézek lexikonban, az interneten. Így láncreakcióként az újabb könyvek, ismeretek kerülnek elő, szinte megelevenedik a múlt. A sötét foltok megvilágosodnak, fény derül sok fel nem tárt, elhallgatott igazságra, a Nagyok példája másként láttatja velem a jelent is.

Ebben segítségemre vannak a Rádió és a TV adásai is évfordulós megemlékezéseikkel. A magyarság kultúráját megismertető művek egész sorát fedeztem fel Bánffy Miklóstól László Gyulán át Wass Albertig… Faludy, Nemeskürty, Szerb Antal írásai révén gazdagult látásmódom, nem foglalkoztatnak a kicsinyes  politikai csatározgatások!

A mindennapok stressz helyzetein felül tudok emelkedni lélekben, testben! „A Szó és Írás ma étek, lételem, / Nyelvbimbóimmal is ízlelgetem: / magányon csöndje édes lesz tőle: / átvarázsol a múltból – a jövőbe!” – amint egy korábbi versemben  megfogalmaztam. Most jobban érvényes!


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©