Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Benke Mária

Lazítás (Relaxáció)

Napjainkban az emberek stressztől szenvednek, folyamatosan rohannak, a megélhetésért küzdenek, létbizonytalanságban élnek.

Nem ismerik a lazítás fogalmát sem, ezért megbetegszenek. Görcsösek lesznek, ami sokféle betegségtünetet produkál. Jelzéseket küld a szervezetük, hogy lassítani (lazítani) kellene. Izomzatuk görcsben van, ettől fáj mindenük, alvászavaraik lesznek, nincs összhangban a testük a lelkükkel, gondok gyötrik őket, ezért ingerültek, fáradtak. Ilyenkor az orvos felír nekik nyugtatókat, hangulatjavító gyógyszereket, amitől nem lesznek lazábbak, csak a tüneteik némiképp enyhülnek.

Ha felkeresnek egy természetgyógyászt, vagy egy olyan alternatív megoldást találnak, ami segít nekik az alvászavarukban, a feszültségeik oldásában, az legtöbbször a relaxációt – lazítást – különféle masszázsokat ajánlja.

Régebben az emberek egyszerűbben éltek, nem voltak civilizációs betegségeik, nem is tudták, mi az a stressz, így hát lazítaniuk sem kellett, ill. a szervezetük tudta, hogy mikor kell pihennie. Az elmúlt évtizedekben felgyorsultabban élünk, ezért érezzük a lazítás szükségességét.

No de hogyan? Hogy is kezdjenek hozzá, azok, akik egész életükben feszültségben éltek?

Mostanában felmérhetetlenül sok zenei, meditatív, önszuggesztiós és más gyakorlatot fejlesztettek ki a relaxációra, ellazulásra…

Halk zene szól, alatta csobog a patak, jó hatással van az ember idegrendszerére, pillanatnyilag segít ellazulni, majd az újabb konfliktus hatására ismét befeszülnek és minden kezdődik elölről…

Meg kellene tanulnia mindenkinek a lazítás „művészetét”. Ha azt akarjuk, hogy ez tartós legyen, be kell építeni az életünkbe a nekünk megfelelő – lehetőleg azonos időben hallgatott – terápiás célú zenét vagy szöveget, hatalmas választékot kínál a piac ebben a témában, ki-ki megválaszthatja a neki éppen megfelelőt.

Ami engem megnyugtat, kikapcsol, az a másik embert idegesíti, mivel sokfélék vagyunk, ezért mindenki egyénileg választhat módszereket.

A legfontosabb, hogy érjük el, hogy naponta egy rövid ideig lazítsunk, oldjuk a feszültségeinket, hogy elérjük a hármas egységet, a testi-lelki-szellemi harmóniát az életünkben. Ha ez sikerül, egy idő után észrevesszük magunkon, hogy nem vagyunk feszültek, ill. hamar tudunk lazítani, és a relaxálás jó hatással van ránk, oldja testi-lelki görcseinket.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©